Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

misli o osvoboditvi 

Osvoboditev ne pomeni, da na svetu ne bo več vojn, brezposelnosti, raka, potresov in ne pomeni, da ne bo več življenja v depresiji, strahu, odvisnostih. Osvoboditev pomeni prepoznanje, da je to sveta resničnost in da sveta resničnost ni nekje drugje. Osvoboditev je, da najdeš svobodo v omejitvah in popolnost v nepopolnosti. To je svoboda, da si točno takšen, kot si. Ideja, da k osvoboditvi vodi določena praksa, samo povečuje iluzijo omejenosti in iluzijo, da je svoboda tam nekje zunaj in nekje v prihodnosti.

 

*

Včasih v okolici prej vidimo tisto, kar je znotraj nas. To velja za pozitivne stvari kot tudi za negativne. Ko opazujemo druge, pogostokrat vidimo, kako vedno znova ponavljajo iste vzorce trpljenja in bolečin. Slej ko prej na enak način pogledamo sebe in opazimo, da tudi sami ponavljamo iste vzorce. Pridemo do faze, ko obsojanje opustimo in na druge pogledamo na drugačen način. Spoznamo, da so popolni takšni, kot so in da smo tudi sami v redu takšni, kot smo. Prava osvoboditev se začne, ko začnemo sproti iz trenutka v trenutek črpati modrost iz vsakodnevnega sveta okrog sebe - iz ljudi, stvari, situacij in misli, ki so del naše sedanjosti.

 

*

Tančica, ki navidezno prekriva tvoje oči, tista, za katero meniš, da ti preprečuje, da bi videl Ljubljenega – pozorno poglej in spoznal boš, kako čudovita je tančica v resnici, saj je narejena iz Ljubezni, ki je vse. Videti za to tančico pomeni spoznati, da nikoli zares ni obstajala.
John Astin

 

*

Navezani smo na svojo zgodbo o sebi kot glavni osebi, ki pozna in usmerja to, kar imenujemo življenje. Hkrati smo navezani na občutek, da tega ne delamo prav, ker ni nikoli tako, kot 'naj bi bilo'. Pri sebi zaznavamo napake in pomanjkljivosti ter presojamo druge. Da bi se bolje počutili, druge označimo za še bolj pomanjkljive, kot smo sami. Na vsak način poskušamo popraviti ali spremeniti sebe in vse okrog nas, nato pa smo polni bolečin in frustracij ob dejstvu, da se stvari ne popravijo.
Vse to je velika iluzija. Obstoj, kot ga izkušamo, je popolnoma nerazložljivo dogajanje, ki se nam predstavlja in z njim ni nič narobe. Prepoznavanje tega prinese neverjeten občutek olajšanja in miru.

 

*

Včasih pozabimo, da je bistvo duhovnosti kozmični zaobjem relativne, dvojne, težavne, sentimentalne narave človeškega življenja. Svetloba, ki jo iščemo 'nekje drugje', že sije skozi podobo ločenega jaza, se izliva iz naših intimnih odnosov in razsvetljuje naše najbolj moteče občutke. Pride čas, ko vidimo, da je Svetloba živa tudi v temi. Pride čas, ko lahko slavimo naše človeštvo in vidimo, kako sveto je v resnici 'navadno življenje'. Vidimo lahko veličastnost, kakršna smo, in vidimo lahko, da svojega resničnega Doma nismo pravzaprav nikoli zapustili.

 

*

Resnično videti pomeni:

- da tvoje težave niso bile nikoli tvoje,

- da tvojega življenja ni bilo nikoli potrebno popravljati,

- da nisi bil niti za trenutek ločen od Življenja, 

- da je tukaj samo to, kar je tukaj in zdaj in da je to že popolno in ne potrebuje izboljšanja,

- da ti to, po čemer si vedno hrepenel, že gleda v obraz in ni niti malo takšno, kot si pričakoval...

 

*

Če iščete ključ do osvoboditve, obstajata slaba in dobra novica.

Slaba novica je, da ključ do osvoboditve ne obstaja.

Dobra novica je, da so vrata ostala nezaklenjena.

Jan Kersschot

 

*

Enost gleda samo sebe v milijonih različnih oblik in tega se radosti. Enost se v tem trenutku pojavlja kot tvoje telo, ki sedi in gleda v računalnik. Pojavlja se kot tla prostora, v katerem se nahajaš, kot njegove stene, kot bitje srca, kot dihanje, kot barve, vonjave, kot zvoki in vse, kar se v tem trenutku dogaja. Enost je vse, kar se dogaja sedaj, popolnoma vse, saj je vse. Ta nenavadna živost nas gleda v obraz in nas vedno je. Zakaj je potem ne vidimo? Tako je očitna, ko je prepoznana, do takrat pa je popolnoma skrita. Videti je, kot da gre za igro skrivanja in iskanja. Z ene perspektive je videti neverjetno dobro skrita in čeprav se celotno naše življenje pojavlja kot vse, je ne moremo videti. Že od nekdaj je vse, popolnoma vse. V resnici ni nič skrito, enost je le preoblečena v vse, kar obstaja.

Najpogostejša napačna predstava o osvoboditvi je ta, da je to nekaj, kar lahko posameznik pridobi. Toda osvoboditev je izguba – izguba občutka, da je kdajkoli obstajal ločeni posameznik, ki bi lahko izbral, da naredi nekaj, da doseže osvoboditev. Ko je videno, da ločenosti ni, odpade občutek ranljivosti in strahu vezan na posameznika. Življenje se potem enostavno živi in nastopi sprostitev. Obstaja občutek lahkotnosti v povezavi s čemerkoli in konec seganja po nečem, kar bi lahko bilo.

Richard Sylvester

 

*

Resnice se ne da naučiti, lahko jo le spoznamo.
Iluzije se ne da razumeti, lahko samo izgine.

 

*

Svoboda leži za nasprotji dualnosti. 
Leži za igro 'jaz poznam resnico in ti ne', kakršno zelo radi igramo. 
Leži za idejo 'moja religija proti tvoji'. 
Leži za idejo 'moje prepričanje proti tvojemu'.
Leži za idejo 'jaz imam prav, ti pa narobe'.
Leži za idejo 'jaz sem moški, ti si ženska'.
Leži za idejo 'jaz sem razsvetljen, ti si nerazsvetljen'.
Leži za idejo 'jaz razumem, ti pa ne.'
Leži za idejo 'jaz sem nedualističen, ti pa si še vedno dualističen'.
Leži za idejo 'jaz sem tu in ti si tam.'
Leži za življenjsko zgodbo, ki je ustvarjena v umu. 
Leži za logiko, za racionalnostjo, za mislijo.

 

Če želiš naprej, moraš logični um pustiti za sabo.
Gre za pot v življenje samo in ne za pot v intelekt. 
Gre za pot v samo srce stvari. 
Gre za pot nazaj k Izvoru, k viru vseh stvari, ki je po končni analizi identičen s tem, kdo v resnici si za svojo zgodbo, ki jo živiš. 
Bistvo in vidno nista dva.

 

*

Ko se premikamo od ene formule k drugi, ne moremo videti, da svoboda ne prebiva tu ali tam, preprosto zato, ker svoboda po svoji naravi ne more biti izključena ali izključevalna. Ko hodimo k naslednji domnevni duhovni višini, zaklada, ki ga iščemo ne odkrijemo tam, kamor gremo, ampak znotraj enostavne narave korakov, ki jih delamo. 
Tony Parsons

 

*

Vsaka akcija je gibanje energije. Val na oceanu ni gibanje vode. Je gibanje energije skozi vodo. Jasno videti to, pomeni razumeti delovanje vesolja. Ko razumemo delovanje vesolja, ne more biti upiranja ali nasprotovanja. Kadar ni upiranja ali nasprotovanja, je vse, kar ostane, mir.
Wu Hsin

 

*

Predstavljaj si, da si majhen čoln na površju oceana. Nimaš možnosti, da bi izkusil mir oceana globoko pod sabo, kajti tvoj čoln se pozibava navzgor in navzdol prav tako, kot te življenje ziba navzgor in navzdol... 
Edina stvar, ki se je oseba ponavadi zaveda, so valovi. Takšno je življenje večino časa za večino od nas. To je stanje ločenosti, v katerem nas živi 99,9%. Takšno stanje ločenosti se ne pojavi takoj, ko se rodimo. Rojeni smo v stanje enosti brez zavedanja ločenosti. Toda po določenem času se pojavita samozavedanje in občutek ločenosti. Pojavita se skupaj, ko smo še zelo mladi. Na nek način sta samozavedanje in občutek ločenosti ista. Pomisli na to, kaj pomeni biti samozavedajoč. Pomeni, da se jaz začnem zavedati sebe. Jaz se začnem zavedati sebe ločeno od mame, očka, brata, sestre, od vsakogar in od vsega v prostoru okrog mene. Ko se pojavi ločenost, začnem svoje veliko potovanje imenovano 'biti oseba'. Vsi odrasli okrog mene sodelujejo na tej veliki dogodivščini ločenosti, zato ker tudi sami verjamejo v njo. Vsi verjamejo, da so ločeni in vidijo celo kot svojo dolžnost, da mi pomagajo postati uspešno ločen. Zato so v veliko pomoč z dajanjem tega, kar mislijo, da so velika darila, kot so občutek odgovornosti, občutek dolžnosti in etike, mogoče religija, določena pravila, da lahko postanem dober v poslu življenja. Nekatera od teh daril se izkažejo za zelo strupena. 
'Biti oseba' je protislovno. Je zabavno, vznemirljivo in je hkrati velika bolečina. Ko verjamem, da sem posameznik, se počutim ločeno od sveta in seveda to prinaša občutek ranljivosti. Verjetno mi bo dan dolg seznam navodil o tem, kako postati uspešen posameznik, mogoče o tem, kako postati srečen posameznik, kljub očitnosti, da tega še nobenemu pred mano ni uspelo doseči. Vsi vemo, iz česa so sestavljena takšna navodila, npr. pridobi si izobrazbo, službo, partnerja, imej otroke in velik avto. Ko si posameznik, moraš premagati nezadovoljstvo, zato je sporočilo, da lahko postaneš uspešen, prijetno za tvoja ušesa. Biti oseba, biti posameznik avtomatično zajema nezadovoljstvo. Takoj ko obstaja občutek ločenosti, enostavnost sedanjega vsakdanjega ni več dovolj. Toda ko smo bili stari en mesec, je bilo to dovolj in če oseba odpade, je nenadoma to spet dovolj. Ko oseba odpade, je to vrnitev v raj, saj je videno dovolj. Videno je, da nič več ne manjka.

Richard Sylvester - povzetek

 


Arhiv novic


 
©2014-2020 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane