Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

misli o iskanju

 

Karkoli delate v smeri iskanja Resnice, vas vodi stran od vašega lastnega naravnega stanja, v katerem ste v vsakem trenutku, saj vaše naravno stanje ni nekaj, kar lahko dosežete ali si pridobite na osnovi vašega truda.

'Razsvetljenje' iščemo kot pobeg od tega, kar vidimo kot težave, preizkušnje ali dolgčas navadnega življenja. Ko se znotraj nas zgodi sprememba, se navadno življenje nadaljuje, le da ga vidimo drugače. Naše 'duhovno' iskanje je takrat končano. Življenje je ravno takšno, kot je.

 

*

Vsi smo kot valovi v oceanu, ki iščemo ocean in hrepenimo, da bi bili njegov del. Izkušamo se ločeno od oceana. Sprašujemo se, kje bomo našli ocean, kdo nam ga lahko da, kdo nas lahko nauči priti do oceana. V resnici so valovi vedno ocean že od vsega začetka - tudi v času svojega iskanja. Ocean išče samega sebe. Mi smo to, kar iščemo.

 

*

Ni potrebe po tem, da bi iskal izhod (iz sanj). Ali ne vidiš, da je tudi izhod del sanj? Vse, kar moraš narediti, je to, da vidiš sanje kot sanje. Sama ideja, da bi šel za sanje je iluzorna. Zakaj bi kam šel? Samo spoznaj, da sanjaš sanje, ki jih imenuješ svet in prenehaj iskati izhod. Težava niso sanje. Tvoja težava je, da ti je všeč en del tvojih sanj, drugi pa ne. Ljubi vse ali nič in prenehaj se pritoževati. Ko enkrat vidiš sanje kot sanje, si naredil vse, kar je bilo potrebno storiti.

Sri Nisargadatta Maharaj

 

*

Vse, kar se v tem stvarstvu pojavi, je izraz Zavesti, ker ne more biti nič drugega, saj je vse Zavest. Zato se v enosti vprašanja glede dobrega in slabega ne pojavljajo, saj je vse, kar se pojavi, popolno in ne bi moglo biti drugače. In kaj če gre za občetek ega in ločene identitete? To je to, kar se je manifestiralo in kar naj bi spoštovali kot izraz Zavesti. Edini učinek boja z občutkom ločene identitete in poskusov odstranitve ega je ta, da se oboje samo ojača, ker jima posvečamo več zavesti. Naše iskanje lahko ojača občutek ločene identitete.

 

*

Pozabite na vse, kar ste se naučili, na vse, kar ste brali o duhovnem prebujenju, enosti in razsvetljenju. Popolna svoboda vas čaka tukaj in zdaj v sredini navadnega življenja. Vso iskanje in hrepenenje uma se lahko popolnoma konča, ko od vas odpade občutek, da ste ločen posameznik. Ko se to zgodi, se potopite v popolno brezpogojno ljubezen, ki presega to, kar ste si kdajkoli predstavljali.

In takrat vam tako imenovano navadno življenje odkrije svojo veliko skrivnost...

 

*

Počutiš se mirno, blaženo, v toku. Perfektno manifestiraš in življenje gre po načrtu. V redu je vse, kar se ti zgodi. Ne moreš si predstavljati, da boš še kdajkoli trpel...

Pojdi na naslednji prizor v filmu svojega življenja. Nastopila je nekakšna izguba, šok, strela je udarila iz teme. Ležiš v postelji, bolan in v bolečinah ali v žalosti ali v obupu. To je bilo nepričakovano, nenačrtovano. Vse si poskusil. Nič ne deluje. Kam je odšlo tvoje prebujenje? Ali naj ne bi bil nedko, ki naj bi mu bilo vse v redu, nekdo, ki naj bi ravnodušno in z lahkotnim 'da' sprejel vsako izkušnjo?

Kam je šel ves tvoj duhovni napredek? Duhovni 'jaz' se počuti ponižan in poteptan. Ali si bil prevarant, nepošten, lažnivec? Ali si se vedno samo vlekel za nos?

Kako se vrneš do tja, kjer si bil? Ne vračaj se. Ostani s tem. Prebujaš se še iz enih sanj. Iz sanj, da bi sedanja izkušnja lahko ali morala ustrezati neki sliki ali pričakovanju. Odkrivaš svojo lastno notranjo avtoriteto. Prizor ni napaka. Film tvojega življenja ni pokvarjen. Odkrivaš, kako širok si, koliko lahko zdržiš. Ni se ti potrebno počutiti 'v redu' ves čas. Ni ti potrebno ves čas biti brez odpora. Ti si večji kot to, pravzaprav neomejen. Zate ne obstaja 'ves čas'. Ti si prostor za tisto, kar je v redu in za tisto, kar ni v redu, za sprejemanje in za odpor. Ne potrebuješ nobene določene in nespremenljive predstave o sebi. Ni ti potrebno biti razsvetljeni guru ali duhovni bojevnik. Ni ti potrebno biti miren, prebujen, močan, visoko razvit ali imun na trpljenje. To so vse napačne omejitve tvoje neomejene narave. Enostavno bodi to, kar si, ne 'ta' ali 'tisti, ampak Eno, prostor za vse to.

Naj te življenje vrže s tvojega piedestala vedno znova in znova, dokler ne boš izgubil vsega zanimanja, da bi bil na piedestalih.

Jeff Foster

 

*

Iskalec, kaj iščeš? Je to osvoboditev, ki naj bi ti jo prinesla prihodnost in vsa tvoja bodoča dejanja, vse, kar misliš postoriti, spremeniti, se naučiti? Kdo si brez svojega iskanja?

Svoboda je vedno tukaj in zdaj, toda nikoli ne moreš vedeti, kdaj jo boš občutil. Vse obstaja v popolni harmoniji z vsem drugim in to vključuje celotno duhovno iskanje, neskončno iskanje uma ter končno ustavitev iskanja in lahkotno počivanje v tem, kar je.

Pri pravi svobodi ne gre za to, da nekaj najdemo, nekaj naredimo ali se nečesa znebimo. Gre za to, da ljubimo vse. Iskalec kot posameznik takrat izgine in izgine vse, kar nas ločuje od življenja takšnega, kot je.

Iskalec je tisti, ki stoji med nami in svobodo - iskalec in njegovi problemi, njegovo težko življenje. Ne gre za to, da se moramo težav in iskalca znebiti, ampak da se vanj zaljubimo in skozi njega še v vse drugo. Enost je vse in vključuje vse. Tudi iskalec je Enost oblečena v iskalca, ki išče samega sebe. Sami ne začnemo iskanja in zato ga ne moremo takoj prenehati, pa vendar lahko nekega dne vidimo, da je to, kar je v tem trenutku, vse, kar je, da ne obstaja ničesar za njim. Iskanje mora na določeni stopnji odpasti, da postanemo odprti za možnost, ki stopi korak dlje od iskanja in ta korak vodi v srečanje z neimenovano ljubeznijo, ki stoji za vsem.

 

*

Nikoli nisi bil ločen od Oceana. Nikoli nisi bil ločen od celote. To so le sanje ločenosti. Življenjsko iskanje je vedno iskanje doma, toda nikoli se ne prepozna kot takšno. Hrepenenje po domu se vedno manifestira kot želja po novem avtu, po večji količini denarja, po določenem moškem ali ženski... Hrepenenje se odigrava na zelo svetovni ravni, čeprav je to, po čemer resnično hrepeniš, izguba tvojega sveta in skok v Življenje samo.

 

*

Duhovno iskanje je lahko zelo zabavno in zanimivo. Prinese nam upanja pomena in namena, tolažeč krog enakomislečih prijateljev, družbo karizmatičnih učiteljev in gurujev ter način, kako se znebiti preostanka prihodka. Lahko nam prinese tudi izvrsten način za razporeditev velike količine časa, ki jo imamo med rojstvom in smrtjo in prinese nam skoraj neskončne možnosti, da potujemo na eksotične destinacije. Toda iskanje zagotavlja tudi, da ne najdemo, saj nas vodi stran od sedanjosti. Dokler iščemo skrivnost razsvetljenja na nekem oddaljenem kraju in v nekem prihodnjem času, ne moremo opaziti, da je ta že točno tukaj in zdaj. To je že to, kar iščemo, obljubljena dežela, raj, na katerega upamo. Toda oseba tega ne more videti. Vidi se lahko le takrat, ko oseba odpade. Ko je tu 'jaz', ki blati pogled s svojimi nevrozami in s svojim nenehnim kričanjem po pozornosti, potem ne more videti, da je to to in da je to dovolj. 
Teh sedem besed »to je to in to je dovolj« je najlažji način, ki sem ga kdajkoli našel, da povzamem osvoboditev. Ko se vidi enost (kar se lahko zgodi le, ko ni osebe, ki to vidi), potem je prepoznano ne samo to, da je to vse, kar je, ampak tudi, da je to dovolj. Ko ni umazane tančice, ki bi poniževala in jemala vsak dan za samoumeven ter glasno zahtevala, da se zgodi nekaj bolj razburljivega, se navadno spremeni v čudovito igro zavesti. Videti enost pomeni konec iskanja, kajti ko se vsak dan vidi kot čudež, ni potrebe po iskanju česarkoli drugega, s čimer bi si začinili življenje.

Richard Sylvester

 

*

Vzemi vse stran, dokler ni to, kar ostane, samo 'ti'.
Nato vzemi stran 'tebe' in odkrilo se bo bivališče sreče.
Wu Hsin

 

*

Pusti na strani vse svoje duhovne ambicije. 
Vse so sebične. 
Stremenje po tem, da bi nekaj postal, je sebično. 
Hrani ga ideja, da nečesa ni in da to bo. 
Namesto tega, samo poslušaj.
Resnično poslušaj.
Roy Melvyn

 

*

Če iščemo popolnost, potem na neki ravni ne vidimo popolnosti, ki je že tu.

 

*

Ne išči me v človeški obliki. Sem znotraj tvojega gledanja.

Rumi

 

*

Ko skozi razumevanje prepoznamo, da to, po čemer hrepenimo, ne more nikoli biti najdeno v objektu, substanci, aktivnosti, odnosu ali položaju, naše hrepenenje izgubi svojo smer, teče nazaj k izvoru in je razkrito kot ljubezen, kakršno smo iskali.

Rupert Spira

 

*

Jaz, Zavest, ne morem biti razsvetljena. Jaz sem že svetloba, ki osvetljuje vso izkušnjo. Tudi ločeni jaz ne more biti razsvetljen, kajti ko se ločeni jaz sooči s svetlobo, izgine prav tako, kot izgine senca, ko je izpostavljena soncu.

Rupert Spira

 

*

Samo misel, ki se dviga v Zavesti in je narejena iz nje, si domišlja, da Jaz, Zavest delim omejitve in usodo telesa in uma. S takšno mislijo je poznavanje lastne Biti takšne, kot je, prekrito in začne se iskanje sreče.

Rupert Spira

 

*

Dober popotnik nima fiksnih načrtov in nima namena nekam prispeti.

Lao Tzu

 

*

Iz sobe v sobo tavaš v iskanju diamantne ogrlice, ki je že okoli tvojega vratu.

Rumi

 

*

Zakaj iščem? Enak sem kot On. Njegova esenca govori skozi mene. Iskal sem Sebe.

Rumi

 

*

Če resnice ne moreš najti točno tu, kjer si, kje drugje misliš, da jo boš našel?

Dogen

 

*

To, kar najbolj potrebuješ, je že na dosegu roke. Samo tvoje neprestano iskanje in prepričanje o odsotnosti tega ti zakriva pogled na to.

Mike Dooley

 

*

Mnogi ljudje zmotno razmišljajo, da je zato, ker je ego vzrok trpljenja, cilj duhovnosti premagati in uničiti ego. Borijo se, da bi odstranili težko roko ega, tada ta boj je samo še en izraz ega. Vrtimo se v krogu, ko poskušamo skozi borbo izboljšati sebe, dokler ne spoznamo, da je težava ambicija, da bi izboljšali sebe.

Chögyam Trungpa

 

*

V današnji naglici vsi preveč mislimo, preveč iščemo, preveč želimo in pozabimo na radost tega, da samo smo.

Eckhart Tolle

 

 


Arhiv novic


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane