Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

OPAZOVANJE JESENI jesen

»Jesen je druga pomlad, ko je vsak list roža.« (Albert Camus)

Jesen je čas, ko se narava, ki je bila prej toliko časa zelena, naenkrat obarva v rumeno, rjavo in rdečo barvo. Ne moremo si pomagati, da se ne bi zagledali v te čudovite barve in opazili njihovo lepoto. Jesen je tudi čas, v katerem nižje temperature in daljše noči povzročijo, da več časa preživimo doma. Povabljeni smo, da se obrnemo navznoter, pogledamo vase in v svoje srce.

Na Primorskem nas jesen obišče kasneje, zato se pred tem z veseljem podam v notranjost Slovenije, da lahko uživam med barvami, kakršne prinaša prava jesen. Listi – takšni in drugačni – se premikajo pod mojimi nogami in veliko jih vzamem v roke, jih občudujem in pomislim na to, kako enkraten je vsak list - tako kot smo enkratni ljudje. Tako kot listje spreminja svoje barve, tako se spreminjamo tudi mi, kar nam omogoča, da lahko na svet in življenje večkrat pogledamo z drugačnimi očmi kot v preteklosti.

Kljub temu, da je zima že pred vrati, lahko še vedno ujamete delček jeseni in z otroki preskusite katero izmed spodnjih aktivnosti.

 

JESENSKI SPREHOD


Odpravimo se na sprehod, lahko je to blizu doma, lahko kje drugje. Med hojo poskušamo biti popolnoma prisotni v vsakem koraku in dihu. Pozorni smo na to, kaj slišimo, vidimo, vohamo, česa se dotikamo...

Za nekaj minut se usedemo (npr. 10 minut). Pozorno opazujemo znake jeseni. Nato v tišini poslušamo modrost, ki jo našemu življenju ponuja jesen.

V nadaljevanju zberemo darove narave, ki jih doma položimo na sveto mesto (npr. na mizico letnih časov).

 

JESENSKO DREVO

Izberemo si drevo, ki ga bomo vsak dan opazovali. Vsakič, ko gremo mimo, opazujemo, kako se listi na istem drevesu spreminjajo. Ali so bolj rumeni, rdeči, rjavi? Ali jih je že kaj odpadlo, odkar smo drevo nazadnje videli? Če želimo, lahko drevo fotografiramo, ko opazimo večje spremembe.

 

JESENSKO LISTJE

Jesensko listje lahko najdemo v najrazličnejših barvah, oblikah, velikostih. Nekateri listi imajo nenavadne vzorce, nekateri luknje, nekateri so 'raztrgani', nekateri postajajo rjavi, nekateri imajo črne pege. Nekateri so mokri, sluzasti, lomljivi. Nekateri so vizualni privlačni in nekateri manj.

Poberemo list in ga položimo na svojo dlan. Občutimo njegov dotik in opazimo njegove podrobnosti. Pozorno si pogledamo njegovo barvo, vdihnemo njegov vonj, pozorni smo na strukturo.

Kakšna je njegova oblika? Ali je velik ali majhen? Ali je širok, tanek? Kakšna je njegova barva? Ali nam je barva všeč? Opazujemo svoje občutke.

Ko pozorno opazujemo jesenski list, lahko vidimo tisto, kar drugače ne bi mogli opaziti. Navduši nas lahko majhna podrobnost, npr. v strukturi, v odtenku barve, itd. Hkrati pa lahko prepoznamo določene občutke pri sebi - poleg navdušenja se lahko pojavijo tudi občutki povezani s tistim, česar ne maramo, občutki jeze, nepotrpežljivosti ali česa drugega.

 jesen

JABOLKO IN DRUGI DAROVI JESENI

Jesen je čas pobiranja jabolk in v roke lahko vzamemo jabolko in si ga ogledamo na drugačen način. Pri tem se spomnim na knjigo 'No ordinary apple', kjer dečku Elliotu njegova soseda Carmen ponudi jabolko in je razočaran, ker si želi sladkarije, toda po tem, ko jabolko pozorno opazuje, občuti, voha, posluša in okusi, spozna, da to ni navadno jabolko.

Vzemimo v roke jabolko in se mu zavestno posvetimo. Najprej si ga ogledamo od zunaj. Kakšno je videti? Kakšne so njegove barve? Ali diši? Ali ga lahko poslušamo? Ko Carmen v knjigi reče Elliotu, naj jabolko posluša, si ga položi na ušesa in reče, da ne sliši ničesar. Ko ga Carmen vpraša, če se lahko jabolko posluša na kakšen drugačen način, Elliot malo pomisli in vrže jabolko v zrak. Na takšen način lahko sliši 'tup', ko mu jabolko pade v roke.

Ko jabolko občutimo od zunaj, ugriznemo vanj. Kako se okusi? Ali je kislo ali sladko? Občutimo hvaležnost, da lahko okušamo sadje, in hvaležnost za trenutek, v katerem se nahajamo.

Pomislimo, če lahko na enak način izkusimo še kakšen drug sadež jeseni.

 

KAKŠNO JE DANES VREME?

Vsakodnevno občutimo vreme in vremenske pojave. Če je sončno, občutimo sončne žarke na svojem obrazu, na svoji koži, toploto, ki prodira skozi naša oblačila. Če je vetrovno, občutimo veter. Opazujemo ga na obrazu, kako na glavi premika naše lase. Opazujemo toploto šala, rute, plašča ali bunde, škornjev ali druge obutve. Če dežuje, poslušamo kapljice, ki padajo po našem dežniku. Ko se vrnemo domov, uživamo v požirkih vroče skodelice čaja. Prisotni smo v trenutku in prisotni v svojem telesu.

 

SONČNI ZAHOD

Vsak sončni zahod je poseben in enkraten. Za samo nekaj minut se nebo obarva v čudovite barve in v naslednjem trenutku je prizora že konec. Za občudovanje sončnega zahoda prekinemo svoja popoldanska opravila in resnično opazujemo dogajanje na nebu. Čeprav gre za kratek prizor, bo naravna lepota sončnega zahoda ostala z nami še dlje časa.

 

TOPLOTA IN LEPOTA OGNJA

Mrzli dnevi nas prisilijo v to, da poskrbimo za toploto v svojem domu. Če imamo kamin, se na primerni razdalji usedemo na udobno mesto in se za trenutek osredotočimo na ogenj v njem. V sobi naj bo tema, mi pa se osredotočimo na svoje občutke. Občutimo, kako nam ogenj greje obraz, zaznamo vonj gorečega lesa... Počasi in globoko dihamo, medtem ko smo osredotočeni na ogenj. Ko naše misli odpotujejo stran, jih enostavno prenesemo nazaj na ogenj. Ogenj opazujemo nekaj minut. Če nimamo kamina, lahko enako vajo preskusimo ob sveči.

 jesen

JESENSKA MANDALA

Iz listja in jesenskih plodov izdelamo jesensko mandalo. Listje lahko razporedimo po barvah in že samo iz njih sestavimo mandalo, lahko pa dodamo še kostanj, želod, jabolka, hruške, buče...

 

GLOBOKO DIHANJE

Globoko dihanje sporoča telesu, da je čas, da se sprosti. Otroke lahko poučimo, kako koristno je globoko dihanje. Zunaj naberemo suho listje in ga doma položimo na mizo. Otrok naj počasi globoko vdihne in počasi izdihne v listje. Bolj počasi in dlje kot piha, bolje je. Izmenjujemo se in opazujemo, kako daleč bomo odpihnili suho listje. Do kam se premakne? Pihamo lahko tudi izmenično, tako da sta si dve osebi postavljeni nasproti in si pihata listje druga proti drugi.

 

VIZUALIZACIJE

Zapremo oči in si vizualiziramo naslednje:

- Osredotočimo se na barvo jesenskih listov in pomislimo na to, kako se vsaka barva občuti.

- Predstavljamo si, kako bi se občutilo, če bi se potopili v morje listja.

- Predstavljamo si, kako bi bilo, če bi imeli polne roke jesenskega listja, ga vrgli v zrak in pustili, da pade na nas.

- Predstavljamo si toploto sonca, ki nas greje na lep jesenski dan.

- Kadar nas zebe, si vizualiziramo tople barve, da se ogrejemo.

 

VIZUALIZACIJA ZA OTROKE – JESENSKA BUČAjesen

Original vizualizacije v angleščini najdete tukaj.

Otrok naj zapre oči in preberite mu naslednje besedilo:

Udobno se usedi in zapri oči.

Predstavljaj si, da držiš v rokah magično seme.

Semenu zažepetaj skrivnost.

Povej mu, da želiš, da zraste v bučo.

V tla skoplji jamo.

Položi seme v luknjo in ga prekrij z zemljo.

Predstavljaj si, da je začelo deževati.

Voda se počasi vpija v zemljo.

Prikaže se sonce in svetlo posije na vrt.

Vidiš, kako začne iz zemlje rasti majhen poganjek.

Korenine poganjajo navzdol v zemljo.

Seme raste in raste in raste.

Zraste v čudovito bučo.

Kakšne barve je tvoja buča?

Kakšne oblike je tvoja buča?

Kaj je posebnega na tvoji buči?

Uživaj v pogledu na svojo lepo bučo.

 

*

Jesen pride le enkrat na leto in prav je, da jo sprejmemo takšno, kot je. Priložnost imamo, da se upočasnimo in uživamo v stvareh, ki se jih lahko občuti le takrat, ko se premikamo počasi. Jesen nam prinaša veliko priložnosti za to, da se povrnemo v trenutek in ga polno izkušamo.

©2016 Blansh – Blanka Volavšek Šimonovič

 

 


Arhiv novic


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane