Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

miltonova skrivnost

ECKHART TOLLE IN KNJIGA ZA OTROKE 'MILTONOVA SKRIVNOST'

Tu in tam rada kupim kakšno otroško knjigo in tako je pri meni pristala tudi knjiga Milton's secret, ki sta jo napisala Eckhart Tolle in Robert S. Friedman. Ko sem jo prvič vzela v roke, so me ilustracije spominjale na že znano knjigo 'Mala duša in sonce' in res sem se lahko prepričala, da gre za istega ilustratorja.

O čem govori knjiga?

Glavni junak Milton je bil navaden, vesel deček, ki se je rad igral in hodil v šolo, rad je imel svoje starše, svoj dom, svojo učiteljico in svojega mucka, kateremu je vsako jutro dal hrano.

Vse je bilo lepo, dokler se ni nekega dne v šoli nad njega spravil veliko večji, starejši in močnejši fant Carter, ga začel zbadati zaradi njegovega imena in ga močno porinil, da je padel in si podrgnil obe koleni. Prišla je učiteljica in Carterja poslala v učilnico, toda preden je ta odšel, je Miltonu zamomljal, da ga bo že dobil naslednjič. Od takrat naprej Milton ni več bil isti Milton.

Miltonovo življenje se je spremenilo v življenje polno strahu in ugibanj, kaj se bo zgodilo, če bo ponovno naletel na Carterja. Ali ste se kdaj česa bali ali razmišljali o svojih težavah? Potem veste, da vam um prikaže nešteto različnih negativnih scenarijev, kaj vse se lahko zgodi v povezavi z določeno situacijo. Prav tako tudi Miltonu um ni dal miru, da niti ponoči ni mogel mirno spati. Njegovi starši so takoj opazili, da je nekaj narobe, čeprav ni povedal, kaj se mu je zgodilo.

Po neprespani noči, v kateri je zaradi misli o Carterju in o tem, kaj se je zgodilo in kaj se lahko ponovno zgodi, postajal vedno bolj prestrašen, je našel svojega mucka poškodovanega, saj ga je ponoči napadel sosedov pes. Z mamo sta mu umila rane in ga obvezala, nato ga je Milton odnesel na kavč, da bi ga potolažil. V naslednjem trenutku je muc že veselo predel.

Ravno takrat je bil pri njih doma na obisku dedek in Milton ga je vprašal, kako je lahko muc tako srečen po tem, ko je bil ravnokar ranjen. Dedek mu je odgovoril, da živali niso kot ljudje, saj lahko hitro pustijo, kar se je zgodilo včeraj in ne skrbijo glede prihodnosti. Živijo v 'sedaj', medtem ko večina ljudi ne živi v sedanjosti - večino časa mislijo na včeraj ali jutri in veliko časa so nesrečni. Milton je želel vedeti, kaj pomeni biti v 'sedaj' in dedek mu je razložil, da naj bo pozoren na to, kar je okrog njega, da naj gleda in posluša.

V šoli tistega dne je Miltona ves čas skrbelo, če bo naletel na Carterja. Tudi zvečer mu njegove misli niso šle iz glave in dedek mu je rekel, da sta starša zaskrbljena, da mislita, da ga nekaj mori in da je tudi on to opazil. Milton mu je povedal, kaj se je zgodilo in da je v strahu, da se bo vse ponovilo. Dedek mu je najprej rekel, da mu mora obljubiti, da bo takoj povedal staršema in učiteljici, če se bo kaj takega zgodilo. Povprašal ga je o tem, kdaj se je to zgodilo in nadaljeval:

»To je bilo takrat, ko se je zgodilo, toda sedaj se ne dogaja, kajne?«

Podobno je prikazal tudi skrbi v zvezi s prihodnostjo, da ne označujejo nekaj, kar se dogaja sedaj. Pokazal mu je, kako ob skrbeh glede tega, kaj je bilo in kaj bi lahko bilo, pozablja, da sta preteklost in prihodnost le v njegovi glavi in ne sedaj.

Tiste noči se je Milton v sanjah znašel v situaciji, ko je po temni ulici bežal pred Carterjem, na koncu nje pa ga je čakal sosedov pes. Tako je bil ujet med dve nadlogi: če bi obstal na mestu, bi ga dohitel Carter, če bi nadaljeval s tekom, bi ga napadel pes.

Ko ni vedel, kaj bi naredil, je pogledal desno in zagledal vrata. Odprl jih je in znašel se je v trgovini s sladoledi. Prodajalki je razložil, da ga lovi fant po imenu Carter in da nanj čaka velik pes, ki ga želi poškodovati. Prodajalka mu je razložila: »Nihče te ne lovi in ni psa, ki bi te nameraval poškodovati. Vse je v tvoji glavi.«

Pokazala mu je kroglo svetlikajoče se bele svetlobe, ki je bila videti kot živa. Svetlobni mehurček je v naslednjem trenutku počil in Milton je bil žalosten, da ga ni več. Prodajalka mu je rekla, da to ni res, da svetloba še vedno obstaja, le da ne želi, da jo kdo gleda in se skriva. Povabila ga je, da bi jo poskušal najti.

Milton je naenkrat zagledal svojo muco, ki je predla in zdelo se mu je, da prihaja svetloba iz nje. Tako je ugotovil, da je svetloba v njej, pa tudi v rožah, v prodajalki, da je svetloba vedno v vsem in da vsemu daje življenje.

Pomislil je, da v njem samem ni svetlobe in prodajalka mu je razložila, da je ne more vedno videti, toda lahko jo občuti. Svetloba je znotraj dlani, rok, v stopalih, v nogah - znotraj celega telesa se lahko zazna kot migetanje. Notranjost sedanjosti pomeni čutiti svetlobo znotraj telesa, biti v 'sedaj' in brez strahu. Svetloba ti pomaga, da se počutiš močnega. Svetlobo lahko znotraj sebe občutiš, kadarkoli želiš.

Ko se je Milton zjutraj zbudil, se je počutil nekako srečno, občutil je migetanje znotraj svojega telesa, nato pa se je spet začel bati glede šole. Spomnil se je, kaj mu je rekla prodajalka v sanjah: »Občuti svetlobo znotraj svojega telesa in ne bo te več strah.«

Rekel si je, da nima ničesar za izgubiti, če poskusi in res je lahko zaznal migetanje v svojih dlaneh, stopalih in v celotnem telesu ter kako dobro se občuti biti v 'sedaj'.

V šoli je na stranišču videl Carterja, le da ga Carter ni opazil. Ko ga je Milton opazoval, je prišel do ugotovitve, da je fant zelo nesrečen in da je to razlog, zakaj želi druge narediti nesrečne. Občutil je svetlobo znotraj sebe in se odločil, da se ne bo več bal Carterja ali kogarkoli drugega.

Dedek je ravnokar odhajal, ko se je Milton vrnil domov in sporočil mu je, da ga ni več strah, ker sedaj pozna skrivnost ostajanja v 'sedaj' kot njegov muc – da je potrebno samo poiskati notranjost sedanjosti.

Knjiga skozi Miltonovo zgodbo prikaže glavno učenje Eckharta, da je sedanjost vse, kar v resnici imamo:

»Zdaj je največja dragotina. Prvič zato, ker je edino, kar sploh je. Razen tega trenutka namreč ni ničesar drugega. Večni zdaj je tisti prostor, v katerem se razgrinja vse vaše življenje, edino, kar ostaja trajno. Življenje je tukaj in zdaj. Nikdar ni bilo časa, ko vaše življenje ne bi potekalo zdaj, in ga tudi nikdar ne bo. In drugič, zdaj je edini trenutek, ki vas lahko popelje onkraj ozkih meja uma. Je edini dostop do brezčasnega in brezobličnega kraljestva Bitja.«

Dejavnost uma je tista, ki razmišlja o preteklosti in prihodnosti, zato knjiga sporoča, da preteklost in prihodnost obstajata le v glavi. Eckhart Tolle o tem lepo govori:

»Zakaj um tako mrzlično zanikuje ta zdaj in se mu upira? Zato, ker brez časa, se pravi brez preteklosti in prihodnosti, ne more delovati in ohranjati nadzora nad stvarmi. Brezčasni zdaj je zanj smrtna grožnja. Čas in um sta pravzaprav nerazdružna prijatelja.

Um hoče imeti vse pod nadzorom, zato se nenehno trudi prikrivati sedanji trenutek s preteklostjo in prihodnostjo. Tako življenjska sila in neskončna ustvarjalna moč Bitja, ki je neločljivo povezana z zdajšnjim trenutkom, ostajata pod preginjalom časa.«

Če postanemo pozorni opazovalci, lahko zaznavamo aktivnosti svojega uma in njegove skoke v preteklost in prihodnost. Hkrati se lahko zavedamo, da naše misli niso to, kar v resnici smo, večina težav prebiva le v naši glavi. Podobno kot lahko pri sebi zaznavamo, kdaj smo prisotni v sedanjosti, lahko tudi pri otrocih opazimo, kdaj jih skrbi odpeljejo v preteklost ali prihodnost. Kot način, kako pozornost prenesti nazaj v sedanjost, prikaže knjiga občutenje svetlobe v svojem telesu. Vsekakor gre za nekaj, kar lahko prenesemo na otroke in kar lahko uporabimo tudi sami. Prvi korak je vedno zavedanje, da nismo v sedanjosti, za kar se lahko preprosto vprašamo: »Ali se to dogaja sedaj?« Če se ne, lahko misli spustimo in se raje posvečamo tistemu, kar je prisotno.

Na osnovi knjige bo v malo drugačni verziji narejen film, ki si ga bomo lahko kmalu ogledali - trailer lahko najdete tukaj.


Arhiv novic


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane