Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

MANDALE MANDALA

KAJ JE MANDALA?

Beseda mandala izhaja iz sanskrta in pomeni 'krog'. Mandale obkrožajo človeštvo že od nekdaj. Najdene so povsod v naravi na vseh mikro in makro stopnjah življenja in v različnih kulturah (kot je to lepo predstavljeno v knjigi 'The mandala book: patterns of the universe'). Predstavljajo arhetipski simbol popolnosti. Krog pomeni celoto, ki znotraj sebe vsebuje vse. Budisti z mandalo predstavljajo vesolje. Mandala simbolizira bistvo našega obstoja in predstavlja povezavo med našim notranjim svetom in zunanjo resničnostjo.

Z izrazom mandala danes ponavadi pomislimo na okroglo abstraktno sliko razdeljeno na enake dele ali na koncentirčne kroge in zelo različnih barv, pri kateri iz središča izhajajo različne simetrične oblike, linije ali simboli. Mandale lahko vsebujejo tako geometrične kot organske oblike. Vsebujejo lahko tudi prepoznavne podobe, ki osebi, ki jo je ustvarila, nekaj pomenijo. Zaradi ponavljajočih vzorcev dajejo občutek ravnovesja.

 

UPORABA MANDAL

Mandale lahko uporabljamo na različne načine. Njihove pozitivne učinke lahko opazimo pri njihovem barvanju, pri njihovem ustvarjanju ali pri osredotočanju na že končano mandalo v obliki slike. Po svetu so uporabljene v svetih obredih, kot pripomoček za meditacijo in za zdravljenje.

1. Barvanje mandal

Za barvanje izberemo mandalo, ki nas v določenem trenutku najbolj privlači. Mandale lahko poiščemo na internetu ali pa se v primeru, če imamo pobarvanko z mandalami, sprehodimo skozi knjigo, počasi pregledamo mandale in se odločimo za tisto, ki nas najbolj pritegne.

Pobarvanke so idealne za vse, ki želijo vnesti v življenje mir in zadovoljstvo, saj je njihova uporaba izredno pomirjujoča. Barvamo jih lahko kadarkoli, ne glede na to, v kakšnem razpoloženju smo in že po kratkem času lahko čutimo pozitivne spremembe v obliki občutka večjega miru in harmonije. Gre za čas, ki ga posvetimo sami sebi in ga preživimo v svojem ritmu, smo prisotni v sedanjem trenutku in se napolnimo z novo energijo. Sama sem imela obdobje, ko sem več dni barvala različne mandale z določenim namenom.

2. Ustvarjanje mandal

Ustvarjanje mandal omogoča, da pridemo v stik s svojimi čustvi in občutki ter jih izrazimo medtem, ko po svoje oblikujemo uravnovešeno obliko. Risanje in barvanje mandal je lahko redna meditativna aktivnost, ki pomaga razvijati umetniške sposobnosti in vpliva na dobro počutje. Ustvarjanje prinaša sprostitev, naš um se spočije in znotraj nas se obnavljata harmonija in notranji mir. Ko kreativnost prosto teče, se počutimo srečno in radostno, kar ima pozitiven vpliv na nas in na okolico. Mandale nam lahko odprejo nov pogled na svet ali nam prinesejo določene uvide v življenje. Omogočijo nam lahko, da razrešimo konflikte znotraj sebe ali z drugimi. Prinašajo nam lahko občutke izpolnjenosti in zadovoljstva, povečajo naše samozaupanje in odprtost. Uporabljajo se tudi v zdravilne namene, saj lahko vanje vnesemo določeno energijo, ki ima potem zdravilni učinek vedno, ko se osredotočamo na njo.

3. Osredotočanje na mandalo

Vedno izberemo mandalo, ki nas najbolj privlači. Lahko gre za dejansko sliko, mandalo, ki smo jo sami pobarvali ali ustvarili ali za sliko iz knjige. Če imamo knjigo z mandalami, kjer je ob vsaki zapisano sporočilo, si lahko vzamemo čas in sporočila preberemo. Videli bomo, da bodo sporočila nekaterih mandal na nas vplivala bolj kot druga. Mandali lahko tudi sami določimo njen namen. Nekateri jih uporabljajo za harmonizacijo energij v prostoru ali za navezavo stika z angelskim svetom ter kontakt z drugimi nematerialnimi bitji. Nekateri z njihovo pomočjo lažje prihajajo do različnih intuitivnih prebliskov in jih uporabljajo pri raziskovanju samega sebe ter pri potovanju vase v svoj notranji prosotor miru, ljubezni in harmonije.

Mandalo postavimo pred sabe ter se usedemo v udoben položaj. Nekaj minut opazujemo dihanje in dovolimo, da postane mirno in lahkotno. Nato pogledamo v mandalo in se osredotočimo na njeno središče. Na mandalo ostanemo osredotočeni vsaj 5 minut. Ko nam pozornost začne uhajati, si ogledujemo zunanje plasti mandale. Če začutimo, da težko gledamo, lahko oči za nekaj časa zapremo. Podobo mandale si lahko ustvarimo v umu ter se poskušamo spomniti na čim več njenih podrobnosti. Nato se lahko ponovno osredotočimo na središče mandale. Ko gledamo v njo, lahko ugotovimo, da je zelo dinamična. Slika lahko oživi, njene barve se lahko pomešajo ali zavrtijo in kopamo se lahko v različnih vzorcih. Ob opazovanju mandal se naš pulz upočasni, telesne napetosti se sprostijo in napolni nas občutek lahkotnosti.MANDALA

 

MANDALE IN OTROCI

Mandale lahko otrokom predstavite na različne načine v obliki ustvarjalnih aktivnosti. Boljše kot da o njih govorite, je to, da jim omogočite, da jih izkusijo. Za začetek pokažite otroku različne gotove, že izdelane mandale. Pokažite jim naravne mandale v obliki rož ali v na polovico razrezanem sadju (kivi, pomaranča). Pokažete jim lahko tudi, kako tibetanski menihi v tišini in več dni ustvarjajo mandale iz peska z določenim namenom.

Povabite jih, da tudi sami pobarvajo ali ustvarijo svojo mandalo. V nadaljevanju predstavljam več načinov, kakšno je lahko vaše ustvarjanje z mandalami. Pri ustvarjanju ne gre toliko, kakšno bo barvanje ali risanje, ampak bolj za upočasnitev in prepustitev svojemu ustvarjalnemu toku, poleg tega v mandali mnogi otroci izrazijo tisto, kar drugače ne morejo. Mandale so lahko ustvarjene s strani posameznika ali pa so skupinske, kjer vsakdo nekaj prispeva. Nekateri otroci imajo mandale radi, drugi manj. Aktivnosti z njimi izvajamo skladno z njihovim zanimanjem. Če se sami ukvarjamo z mandalami, je večja verjetnost, da bodo všeč tudi otrokom, najlepše pa so jim vsekakor skupinske dejavnosti, kjer smo tudi starši vključeni v ustvarjanje mandal.

1. BARVANJE MANDALE

Da otrok dobi občutek, kaj mandala je in kako izgleda, mu lahko za začetek namenite že narisano mandalo, da jo pobarva. Na internetu se dobi zelo veliko takšnih mandal, pozorni morate biti le na to, da izberete mandalo primerno njegovi starosti. Najbolje je, da ga povabite, da si mandalo izbere sam. Če imate pobarvanko z mandalami, jo preglejte z otrokom in izbere naj si tisto, ki ga privlači. Pri barvanju se otrokova ustvarjalnost kaže v njegovi izbiri barv. Barvanje zahteva določeno potrpežljivost in koncentracijo. Dajte mu navodila, da naj med barvanjem ne govori in da naj ne hiti. Če gre za zelo kompleksne mandale, naj jih barva vsak dan določeno število minut, da bo do končno pobarvane mandale prišel v večih dneh. Pobarvana mandala daje otroku prijeten občutek, da mu je uspelo narediti oz. dokončati nekaj lepega. Nekaj mandal za najmlajše lahko najdete tukaj.

2. IZDELAVA SIMETRIČNE MANDALE

Otroku date list papirja z narisanim krogom in z navpično linijo na sredini. Naročite mu, da s temperami poljubno pobarva polovico mandale. Lahko nanaša različne barve ali nariše različne motive. Ko je barva še mokra, prepognite papir in ga pritisnite na drugi strani. Ko boste odprli papir, bo na njem simetrična mandala.

4. UMETNIŠKA MANDALA

Umetniška mandala je ustvarjena popolnoma po navdihu. Ni potrebno, da je simetrična, lahko je karkoli. Otrok si lahko na začetku izbere temo ali določen občutek po svoji izbiri ter svoje ideje izrazi skozi mandalo. Sledi lahko tudi napotokom, ki jih najdete tukaj.

3. IZDELAVA LASTNE MANDALE

Otrok se lahko loti izdelave svoje ''bolj zahtevne' mandale. Napotke, kakršnim lahko sledi pri izdelavi, lahko najdete tukaj.

5. MANDALA IZ RAZLIČNIH MATERIALOV

Otrok lahko izdela mandalo iz različnih materialov, ki jih najde doma. To so lahko izrezki iz revij in časopisov, zamaški, pokrovčki različne embalaže, školjke, vrvi, blago, trakovi, kamni, ostanki barvnega papirja, nalepke, bleščice, frnikule, gumbi, kovanci, sponke, odpadni material, krede, kamni, riž, fižol, testenine, žigi, kristali... Otrok oblikuje krog in na njegovo sredino položi določen predmet. Nato okrog njega oblikuje poljubne vzorce.

6. MANDALA IZ RAZLIČNIH MATERIALOV V NARAVIMANDALA IN OTROCI

V naravi je možno najti zelo različen material. Okrog vašega doma ali na sprehodih v naravo zberite različne materiale, kot so storži, školjke, peresa, semena, vejice, kamni...

Mandalo lahko izdelate na področju, kjer je dovolj prostora, da lahko raste: na travi, na polju, na plaži, na terasi... Najbolje je, da imate material ločen. Za sredino mandale lahko izberete kaj večjega ter nato okoli središča naredite krog iz poljubnega materiala. Nadaljujete s krogi iz različnih materialov v poljubnem vzorcu. Naredite vsaj 5 krogov in na koncu fotografirajte svojo mandalo.

Mandale v naravi lahko izdelate tudi z uporabo samo ene vrste materiala. Tako lahko izdelate cvetlične mandale, mandale iz kamnov, mandale iz peska, mandale iz školjk…

Za izgradnjo skupinske mandale v naravi lahko sledite besedilu, ki ga najdete tukaj.

7. SNEŽNA MANDALA

Pozimi lahko otrok naredi mandalo v snegu, tako da s svojimi stopinjami najprej naredi krog, nato pa z odtisti svojih škornjev oblikuje oblike in vzorec.

8. MANDALA Z ODTISI PRSTOV

Otrok lahko namaka prst v različne barve in ustvari mandalo z odtisi svojega prsta.

9. MANDALE ZA POSEBNE PRILOŽNOSTI

Mandale lahko ustvarite ob določenih praznikih ali za določen letni čas ter vključite motive povezane s prazniki ali letnimi časi.

10. ČLOVEŠKA MANDALA

Človeško mandalo lahko izdela večja skupina otrok. Otroci na začetku naredijo velik krog. Eden se usede na srediče kroga, drugi pa se uležejo z nogami obrnjenimi proti središčnemu otroku. Tako telo vsakega otroka izhaja iz središča. Vsak otrok je drugačen, toda vzorci teles iz središča (od nog do glave) so enaki.

11. MANDALA HVALEŽNOSTI

Otrok naj zapre oči in pomisli na to, za kaj je zvaležen. Nato naj odpre oči in na izrezan krog napiše in nariše, kaj je to. Lahko gre za družino, prijatelje, hišne ljubljenjčke, igrače, hrano... Besede naj napiše tako, da kot žarki izhajajo iz središča na vse strani ter preostale dele kroga poljubno pobarva.

12. UPORABA MANDALE

Mandalo obesite doma na vidno mesto in otrok jo lahko uporablja, da se osredootoča nanjo in sprošča. Recite mu, naj globoko diha, gleda v središče mandale in dovoli, da vse njegove misli ali občutki gredo mimo, brez da bi jim sledil. Vmes lahko zapre svoje oči in si mandalo vizualizira v svojem umu. Na takšen način lahko razvije sposobnost, da si zlahka zapomni slike, kar ima velik pozitiven učinek na njegove sposobnosti učenja.

©2016 Blansh – Blanka Volavšek Šimonovič


Arhiv novic


 
©2014-2020 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane