Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

 VALENTINOVO IN OTROCIvalentinovo - ČAS ZA IGRO

Najlepši spomini na otroštvo izhajajo iz družinskih tradicij, ki se vsako leto ponavljajo. Tako kot za druge praznike lahko tudi za Valentinovo oblikujemo svojo lastno družinsko tradicijo oz. način praznovanja, ki bo za otroke zabaven in nepozaben. To je čas, ko lahko tudi njim izkažemo ljubezen in spoštovanje.

V nadaljevanju predstavljam 3 različne igre, ki jih lahko prilagodite starosti svojih otrok:

1. Iskanje srčkov

2. Lov na zaklad

3. Kaj mi je pri tebi všeč?/Zakaj te imam rad?

 

1. ISKANJE SRČKOV

Iz kartona ali penaste gume izrežite veliko srčkov. Če imate več otrok, naj bodo srčki za vsakega otroka drugačne barve.

Vaša naloga je, da skrijete srčke. Za najmlajše jih skrijete na najbolj očitna mesta, kjer jih zlahka najdejo (nižje od njihove višine in tako, da niso prekriti z drugimi stvarmi).

Otrokom razložite njihovo nalogo, da morajo poiskati srčke (lahko je to zunaj ali notri). Poveste jim, koliko srčkov je potrebno poiskati. V roke vsak vzame svojo vrečko, kamor bo dajal srčke svoje barve in iskanje se začne.

Glede na starost otrok imate lahko različne variante te igre:

- Izrežete lahko srčke različnih velikosti in ko jih otrok najde, ima nalogo, da jih razporedi po velikosti.

- Manjši otroci, ki že poznajo črke, lahko imajo na srčkih napisane črke, ki jih morajo sestaviti v besedo.

- Večji otroci lahko imajo na srčkih skrivno sporočilo, ki ga morajo sestaviti – posamezne besede s srčkov sestavijo v določen stavek, pregovor ali lepo misel.

Ko otroci najdejo srčke, se lahko igrate dalje, da se vloga zamenja in otrok skrije srčke, da jih iščete vi ali drugi otroci.

 

2. LOV NA ZAKLADlov na zaklad

Lov na zaklad je igra, ki se jo lahko igrate kadarkoli in kjerkoli, če imate enega ali več otrok. Lov lahko vedno prilagodite glede na starost, potrebe in zanimanje otrok ter na prostor, kjer se nahajate. Za otroke je lov na zaklad vedno nekaj posebnega, zabavnega in vznemirljivega, kar jim ostane v spominu.

V tradicionalnem lovu na zaklad so po prostoru razdeljeni listki, ki vsebujejo ključe, ki vodijo k naslednjemu listku. Iskanje se nadaljuje od listka do listka in vse do zaklada. Za zaklad izberemo manjšo nagrado, lahko jo naredimo sami ali jo kupimo, vsekakor pa naj za njo ne bi zapravili veliko denarja. Lahko gre tudi za darilo, ki si ga otrok predhodno sam izbere v trgovini tako, da že vnaprej določite vrednost, za kakršno si nagrado lahko izbere, npr. za 10 eur. Sama sem si izmislila že zelo veliko lovov na zaklad v najrazličnejših oblikah in za različne priložnosti, včasih sem jih prav lepo spesnila, včasih so bile dodane uganke, če se je bilo potrebno učiti za šolo, so bile vključene naloge itd. Vsekakor je lov na zaklad igra, ki se je moj sin nikoli ne naveliča.

Varianta lova na zaklad št. 1

Naredite zemljevid prostora, kjer bo lov na zaklad potekal. Na njem označite postaje, kjer se nahajajo listki in s črko 'X' označite prostor, kjer se nahaja zaklad. Ob straneh lahko zemljevid ožgete, da bo videti bolj kot stari gusarski zemljevid. Razrežite ga na koščke glede na vaše označene postaje in pri vsaki, ki jo bo otrok našel, bo našel tudi naslednji del zemljevida. Koščkom zemljevida priložite uganke ali naloge, kar želite, da otrok naredi. Če se igrate zunaj, lahko vaš zaklad tudi resnično zakopljete. Če zemljevida ne boste izdelali, lahko enostavno skrijete samo listke s sporočili in namige za nadaljnje iskanje.

Varianta lova na zaklad št. 2

Podobno kot prej lahko priredite lov na zaklad, le da bo tokrat z video kamero. Otroci so čudoviti in zagotovo jih za spomin želite večkrat posneti. Lov na zaklad s kamero lahko prav tako pripravite zunaj ali notri. Naredite seznam tega, kar si želite posneti: npr. da otrok naredi nekaj, kar mu gre dobro in na kar je lahko ponosen (da nekaj zapoje, da stoji na eni nogi, da pove zgodbico ali šalo, da zapleše, da naredi preval…).

Naredite zemljevid, na katerem so označena različna mesta (mest mora biti toliko, kolikor je stvari, ki naj bi jih otrok naredil). Otrok naj sledi zemljevidu do vsakega mesta, kjer ga boste posneli, ko nekaj dela. Ko to opravi, se lahko premakne na naslednje mesto. Na zadnji postaji ga bo čakal zaklad.

 

3. KAJ MI JE PRI TEBI VŠEČ?/ZAKAJ TE IMAM RAD?

'Kaj mi je pri tebi všeč' ali 'Zakaj te imam rad' je igra, ki jo lahko razširimo na več dni od začetka februarja do Valentinovega. Namen igre je, da pohvalimo lepe lastnosti otrok in dosežemo to, da se otroci glede sebe počutijo čudovito in ljubljene z naše strani. Pomembno je, da ne hvalimo samo njihovih talentov in dosežkov, ampak to, kar so, njihov karakter.

Izrežite za vsakega otroka veliko srčkov in napišite na vsakega, kaj vam je pri otroku všeč, zakaj ga imate radi (če želite, lahko otroci pomagajo pri izrezovanju srčkov). Srčke lahko otrokom vsak dan razdelite in jih lepite na vrata ali kam drugam. Lahko pa srčke uporabite za iskanje in otrokom naročite, da vsak dan najdejo nov srček (zunaj ali notri). Lahko jim nastavite namige glede tega, kje se nahajajo. Srčki naj bodo različne barve za vsakega izmed otrok. Dajte jim navodila, da naj pustijo srčke druge barve tam, kjer so.

Svojemu sinu sem pripravila 28 srčkov in vsak dan dobiva napisane namige glede tega, kje jih lahko najde.

*

Prijetno Valentinovo vam želim, pokažite vsem svojim najdražjim, da jih imate radi ter se poveselite z otroki!

Pa še nekaj mojega ustvarjanja za dom in Valentinovo: pogrinjek z dvema mucama, na katerega sem dodala misel ‘Najboljših in najlepših stvari na svetu ne moremo videti ali se jih dotakniti, začutiti jih moramo s srcem'.blansh creations

 


Arhiv novic


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane