Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

 KAKO POMAGAMO OTROKOM IMETI LEP ODNOS Z NJIHOVIM TELESOM? otroci

Zunanji svet nas nenehno bombardira s predstavami idealne telesne podobe. Skladno z njimi naj bi bili zelo suhi, postavni ali mišičasti. Zaradi podob, ki smo jih sprejeli ali si jih oblikovali glede tega, kakšni naj bi bili, je veliko ljudi (tako odraslih kot tudi otrok) nezadovoljnih s svojo podobo. Reklame sporočajo, da bi morali vsi biti kot super modeli. Vse, kar je manj kot to, vse, kar je navadno ali drugačno, je znak, da nismo v redu. Tako lahko vsak dan znova sprejemamo sporočila, da nismo v redu, nismo dovolj, da nismo vredni, da nismo ljubljeni. Zaradi napak, ki jih zaznavamo pri sebi, smo nesrečni, negotovi in prestrašeni, da bomo videni kot to, kar smo.

Kako lahko otrokom pomagamo, da se bodo v svojem telesu počutili srečne?

1. Poučujmo

Z otrokom se pogovarjajmo o tem, kako mediji predstavljajo nerealistično, perfektno podobo človeškega telesa. Revije, filmi, oglasi predstavljajo idealizirano podobo, ki je obdelana s Photo Shopom. Pokažite jim, kaj se s Photo Shopom da narediti (na internetu lahko vidite primere, če vtipkate npr. 'models Photo Shop before after'). Razložite jim, kako deluje marketing – kako podjetja uporabljajo barve in privlačne slike, ki naj bi ugajale otrokom, z določenim namenom, četudi ne gre vedno za njihovo dobro. Otroke lahko učite, kako so lahko pametni potrošniki, kar je direktno povezano z odnosom do njihovega telesa. Zdrav pogled na to, kar družba ponuja, jih obrne navznoter k zdravim izbiram. Če so še premajhni za takšne koncepte, lahko omejite njihovo izpostavljenost določenim medijem.

2. Bodimo pozitivni

Otroci ponotranjijo sporočila, ki jih dobijo od nas staršev, če nam je to všeč ali ne, če se tega zavedamo ali ne. Tako kot bomo govorili otrokom, tako bodo oni govorili sebi. Če otrokom dajemo zdrava in pozitivna sporočila o njihovem telesu, jim pomagamo ustvariti pozitiven pogled na sebe. Ko kritiziramo njihova telesa, jim rečemo, da morajo shujšati ali jih primerjamo s kom drugim, položimo osnove za njihovo nezdravo telesno podobo. Če telesu izražamo ljubezen, bodo otroci lažje ustvarili ljubeč odnos s svojim telesom.

3. Spodbujajmo poslušanje in spoštovanje telesa

Otroke naj bi učili, kako naj poslušajo in spoštujejo svoje telo. Pri športnih dejavnostih so večkrat naučeni ignoriranja svojega telesa in naprezanja preko svojih meja. Namesto tega naj bi jih učili prepoznati signale, ki jih daje telo, in kako pomembno je, da se pravilno odzovejo ne glede na to, kar želijo drugi v tistem trenutku. Če otroke učimo poslušanja govorice telesa, jih spodbujamo, da ustvarijo zdrav odnos s svojim telesom. Naše telo govori preko občutkov in simptomov, kar lahko naučimo otroke enostavno tako, da pozornost prenesemo na to, kaj jim lahko govorijo simptomi, npr. vročina pove, kako se njihovo telo bori, da jih ohrani zdrave. Prehlad jim lahko sporoča, da njihovo telo prosi, da se primerno oblečejo, ko gredo ven na dež. Prav tako jih lahko vedno znova spodbujamo, da spoštujejo cikluse aktivnosti in počitka. Povemo jim, da lahko njihovo telo deluje najboljše in z najmanj stresa, kadar je spočito. S pogovorom se otroci učijo osnov poslušanja telesa in skrbi zase.

4. Podpirajmo aktivnosti, ki bodo omogočile, da se bodo otroci dobro počutili v svojih telesih

Zunanji svet ponuja zastarelo sporočilo, da brez naporov ni uspeha (no pain no gain), zaradi česar marsikdo misli, da mora svoje telo izkoristiti do skrajnosti, da bo uspel. Takšen način razmišljanja ne omogoča, da bi v svojem telesu občutili lahkotnost in udobje. Če namesto tega spodbujamo otroke, da se premikajo z lahkotnostjo in z veseljem ter da se ne naprezajo preko svojih zmožnosti, jih učimo, kako se lahko dobro počutijo v svojem telesu in kako je lahko spremljanje občutkov v telesu njihovo vseživljenjsko merilo za njihove dnevne aktivnosti. Učimo jih lahko, da raziskujejo svoje gibanje na načine, ki jih bodo osrečevali in jim dovolili, da v svojem telesu uživajo.

5. Bodimo zgledtelo

Zavedati se moramo, da vedno učimo z zgledom, četudi je slab. Kako smo torej lahko pozitiven zgled? Kadar poskrbimo, da se dobro počutimo, uporabljamo lepe besede, ko govorimo sami sebi, kadar poslušamo in spoštujemo svoje latne telesne občutke ter simptome, najbolj pomagamo otrokom ustvariti pozitiven in zdrav odnos z njihovim telesom, saj vidijo, kako mi izkušamo svoje lastno telo. Ko se zavežemo, da bomo zgled ljubezni in spoštovanja do svojega telesa, pripravljamo otroke, da bodo takšnemu zgledu sledili tudi sami. To pomeni, da si vzamemo čas, da smo v svojem telesu, se ga učimo spoštovati in odkrivati njegove neverjetne sposobnosti, ga ne jemljemo za samoumevnega in ga ne zlorabljamo s hrano, nimamo navad pretiranega sedenja in mu ne namenjamo grdih misli in besed. Nikoli ne pozabimo, kakšno koristno darilo telo v resnici je!

 

Vir: prirejeno po http://psychologyofeating.com/5-ways-children-happy-body/

P.S. V zbirki 5 družinskih srečanj je eno srečanje namenjeno fizičnemu telesu. V njem si med drugim pogledamo svoje navade glede tega, kako skrbimo zase, dodan pa je tudi zahvalni list (2 strani), kjer so narisani deli telesa in je napisano besedilo zahvale za vsakega med njimi. List prebiramo z otrokom v poljubnem časovnem intervalu (npr. enkrat tedensko ali enkrat mesečno) in se med branjem božamo po delu telesa, o katerem beremo. Tako med branjem z božanjem potujemo po delih telesa, prav tako tudi otrok, kar omogoča, da vsakdo začuti povezavo s svojim telesom in hvaležnost do njega, kar vodi do ljubezni do sebe in do sprejemanja svojega telesa takšnega, kot je.


Arhiv novic


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane