Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

KOŠČEK NARAVE V NAŠEM DOMUmizica letnih časov

V sklopu Waldorfske vzgoje v razredih postavijo mizico letnih časov, v nemščini je poimenovana 'Jahreszeitentisch' in v angleščini 'seasonal table'. Ponekod najdemo tudi ime 'nature table' ali 'nature corner'. Takšno mizico oz. kotiček lahko uredimo z otroki tudi pri sebi doma. Ni nujno, da je ravno mizica, to je lahko tudi polica ali del police. Gre za določen prostor, katerega namen je, da sledimo ritmom narave in da na njem predstavimo tisto, kar se dogaja zunaj, ob določenih praznikih pa naredimo praznično postavitev povezano s praznikom.

Spreminjanje postavitve na mizici tako poteka:

- vsakič, ko se začne drug letni čas, česar namen je, da se otroci in mi povežemo s trenutnim letnim časom,

- pred pomembnejšimi prazniki, ki jih praznujemo, da se naravnamo na prihajajoči praznik in ustvarimo vzdušje pričakovanja.

Mizica je lahko zelo preprosta, lahko pa ji dodamo veliko podrobnosti. Ker je namen mizice ta, da odseva, kar se dogaja zunaj, na njo postavimo tisto, kar najdemo v naravi v določenem letnem času. Narava je polna zakladov in postavitev mizice letnih časov je tudi način zahvale za to, kar narava ponuja. Otroke uči spoštovanja do narave in tega, da vidijo lepoto v navadnih predmetih, ki so najdeni v naravi.

Mizico lahko po želji uporabimo tudi za pripoved določene zgodbe iz knjige, tako da postavimo glavne junake in omogočimo igranje prizorov.

Kam mizico namestimo?

Mizico namestimo na mesto, kjer jo lahko pogosto vidimo in kjer si jo lahko vsak dan ogledujemo. Ker je namen mizice tudi ta, da se otroci z razstavljenim igrajo, je idealno, da je v primerni višini, torej da ni ne previsoko in ne prenizko. Previdni moramo biti le pri mlajših otrocih, kjer bomo namenoma hoteli, da razstavljenega sami ne bodo dosegli.

Kako se lotimo postavljanja mizice?

Najprej se z otroki odpravimo na sprehod v naravo in s sabo vzamemo vrečko ali košaro za najdene stvari. Otroci imajo naravo radi in skoraj vedno najdejo na sprehodu kaj, kar jim je všeč in kar si želijo odnesti domov. Všeč jim bo, če bodo imeli prostor za prikaz tega, kar so zunaj našli.

Kaj lahko mizica letnih časov vsebuje?

1. Osnova

Za podlogo lahko uporabimo prt (oz. blago) v barvi, ki predstavlja letni čas. Poleti je tako lahko moder kot morje ali brezoblačno nebo, pozimi je lahko bel kot sneg, spomladi zelen kot narava, ki ponovno ozeleni, in v jeseni takšen, kot so barve listja - oranžen, rumen, rjav, rdeč. Če prikazujemo določeno sceno, lahko dodamo ozadje, npr. narisano na papirju ali iz blaga oblikujemo pokrajino, kot so reke in gore. Za osnovo vedno postavimo blago in nekaj večjih stvari, kot so večji kamni, majhni štori, večja zelenjava (npr. sedaj v jeseni buče). Na osnovo skupaj z otrokom dodajamo ostale stvari.

2. Zakladi narave

Zakladi narave so številni: kamni, storži, želodi, buče, posušena trava, sivka, veje, les, oreh, lešnik, sadje, listje, rože, pšenica, koruza, sončnična in druga semena... Vsak letni čas ponuja svoje zaklade. Najdemo jih na sprehodih ali okoli svojega doma. Če na mizico postavimo sadje in zelenjavo, pazimo, da oboje pravočasno pojemo ali odstranimo, da ne zgnije.

3. Živali

Živali lahko izdelamo iz naravnih materialov (storži, kamni, vejice, les, vosek) v kombinaciji z drugim ustvarjalnim materialom, npr. s filcem, papirjem, s kosmatimi žičkami, z volno..). Prikazane živali lahko povežemo s trenutnim letnim časom, tako so za jesen primerne veverice, lisice, ježki, miši, sove, rakuni...

4. Osebe

Osebe in živali mizico oživijo. Lahko dodamo poljubne osebe ali pa prikažemo določeno zgodbo. Waldorfska šola ponavadi vključi punčke, s katerimi se lahko otroci igrajo. Večkrat vključijo tudi druge izmišljene junake, ki izhajajo iz pripovedovanja zgodb. Za izdelavo oseb lahko ponovno uporabimo naravni material, ki je na razpolago v določenem letnem času. Poiščemo lahko zgodbice povezane z naravo in z določenim letnim časom ter izdelamo junake, ki v zgodbah nastopajo.

5. Pravljična bitja

Med pravljična bitja lahko štejemo palčke, vile, gnome, ki so pogosti junaki otroških knjig, po mnogih pričevanjih pa so to resnična elementalna bitja. V povezavi z njimi so v zgodbah razodete zelo različne moralne in univerzalne resnice. Otroci radi poslušajo pravljice o njih in s svojo domišljijo brez težav vstopajo v njihov svet. Pogostokrat so v povezavi z njimi povezani 4 elementi: voda, zemlja, zrak in ogenj, ki jih lahko vse predstavimo na mizici. S postavitvijo pravljičnih bitij posvečamo svoje spoštovanje in pozornost tem čudovitim bitjem. Naredimo jih lahko iz naravnih materialov. Kakšno stvar lahko vedno tudi kupimo, vendar je seveda najboljše, če figure izdelamo sami iz tega, kar najdemo v naravi.

Mizica letnih časov prinaša veseljemizica letnih časov

Otroci bodo veseli, če boste skupaj ustvarili mizico ali polico v čast letnega časa ali bližajočega se praznika. Otroci radi sledijo naravnim spremembam, ki jih ponuja svet in vsak letni čas ponuja svoje radosti. Za izdelavo mizice ne potrebujemo veliko časa, v notranjost doma pa prinese veliko lepote in čudežev narave. Vsaka mizica je izraz naših različnih osebnosti in tega, kar občutimo glede določenega letnega časa ali praznika. Vsaka mizica vsebuje magijo. Pomembno je, da se otroci znajo povezati s predmeti ali s prizorom na mizici in najboljše so takšne mizice, ki so 'žive' in same po sebi privlačijo otroke k sebi.

Tudi ko je mizica že postavljena, v sklopu določenega letnega časa dodajamo nove zaklade, ki jih najdemo v naravi ali odstranimo, kar želimo. Mizica naj ne bi bila nekaj statičnega, ampak lahko poskrbimo, da bo vedno drugčna. Na njo lahko sami kaj dodamo in opazujemo, če bo otrok to opazil. Ko se bomo naslednjič zunaj sprehajali, se bo naša pozornost izostrila, da bomo bolj začeli opažati stvari povezane z letnim časom in odkrivati malenkosti, ki jih bomo lahko dodali na mizico.

Postavitev mizice letnih časov je način raziskovanja sveta, v katerega vključimo vsa svoja čutila: z vidom uživamo v barvni paleti razstavljenega, z otipom se srečujemo z materialom različnih struktur, razstavljeni predmeti širijo različne vonjave, sadje in zelenjava sta namenjena kasnejšemu okušanju (poskrbite, da se oboje pravi čas poje!) in srečamo se z različnim zvokom ali po želji dodamo poljubno zvočno spremljavo. Ko z otroki postavljamo mizico letnih časov, se naš ritem upočasni na ritem otroka, ki je bolj počasen vse do tedaj, ko se tudi sam znajde v svetu odrasle naglice.

Po tem, ko na mizici zamenjamo svojo postavitev ob začetku novega letnega časa, lahko zberemo predmete (tiste, ki se ne pokvarijo) v škatle letnih časov in ko je leto naokrog, lahko pregledamo, kaj lahko ponovno uporabimo. Tudi med letom bomo lahko dobili idejo, kaj bi bilo primerno za kakšen letni čas in si bomo to lahko spravili v takšno škatlo.

Zbrala sem nekaj idej z interneta, kako lahko naredite živali in druga bitja iz naravnih materialov. Najdete jih tukaj.

Prijetno ustvarjanje!

©2015 Blansh – Blanka Volavšek Šimonovič


Arhiv novic


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane