Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

OTROCI IN POBARVANKEPOBARVANKE

Ali vaši otroci radi barvajo? Otroci na splošno radi rišejo, manj pa imajo radi pobarvanke. Glede pobarvank se pojavljajo tudi mnoge kritike, da ne spodbujajo ustvarjalnosti otrok, saj ne omogočajo prostega umetniškega izraza, kakršen je otroku prirojen. Kdaj so pobarvanke po mojem mnenju uporabne? Samo takrat, kadar otrok resnično uživa v barvanju in sam želi, da mu pobarvanke kupite. Ni smiselno, da mu pobarvanko kupite in ga nato sprašujete, če je že kaj pobarval in kdaj bo nadaljeval. V takšnem primeru bo lahko barval samo, da bi ustregel vam. Že ko mu kupite prvo pobarvanko ali priskrbeti kakšen list za barvanje z interneta, lahko vidite, če mu je barvanje všeč ali ne. Za nekatere je to preprosto preveč dolgočasno opravilo in se ne bodo niti malo potrudili, da bi sliko čim lepše pobarvali.

Če je vaš otrok zelo aktiven, mu sedenje na miru najbrž ni preveč všeč Bolj je všeč tistim, ki so po naravi bolj mirni in se radi igrajo sami. Če ste kot otroci radi barvali pobarvanke, ni nujno, da jih bodo tudi vaši otroci. Če vašega otroka barvanje niti malo ne zanima, vam ni potrebno niti malo skrbeti. Nismo vsi za vse in tako se lahko tudi vaš otrok zanima za kaj drugega veliko bolj kot za barvanje. Osredotočite se na to, kar ima rad. Barvanje ga bo lahko začelo zanimati šele kasneje, saj nekaterim barvanje in risanje nista všeč, kasneje pa ne morejo nehati, ker se nad tem tako zelo navdušijo. Vsekakor velja, da če se otroci počutijo prisiljeni, da nekaj barvajo, je to za njih delo, ki ga ne marajo, če barvajo prostovoljno, pa je to njihova sproščujoča aktivnost. Če radi barvajo, jim nikoli ne recite, da je barvanje samo za otroke. To jim mogoče ne bo všeč in bodo prenehali barvati samo zato, ker bi si želeli biti bolj odrasli.

Kaj je namesto barvanja bolj primerno? Najboljše je, da otroku priskrbite prazen papir, da se bo na njem lahko izražal prosto brez kakršnihkoli omejitev. Boljše je, da ga vodi domišljija kot pa narisane linije in da je popolnoma svoboden glede risanja in barvanja. Omogočite otroku dostop do voščenk, vodenih barvic, temper, flomastrov, barvic, krede in do veliko kvalitetnega belega papirja v vseh oblikah, velikostih in teksturah. Tako se bodo počasi začele pojavljati magične mojstrovine. Otroci se bodo popolnoma potopili v proces ustvarjanja, eksperimentirali bodo z barvami na čopiču, preskusili različne načine premikanja roke, oblikovali bodo različne oblike in njihove umetnine bodo začele dobivati njihov pomen. Pri tem predvsem predšolski otroci potrebujejo zelo velike površine papirja za njihove velike gibe in za njihovo raziskovanje. Otroci so lahko nad praznim listom papirja in nad ustvarjanjem prav tako navdušeni kot takrat, ko dobijo novo igračo.

Otroci bodo lahko narisali kaj, kar ne boste vedeli, kaj predstavlja, ampak važno je, da vedo oni. Niti malo ni pomembno, če so njihove risbe realistično pobarvane ali ne in nikar jih ne kritizirajte ali popravljajte. V očeh otroka je lahko nekaj dobro, dokler mu nekdo drug ne reče, da ni. Če mu rečete, da naj se potrudi in naredi boljše, bo mislil, da mora slikati na določen način in da bo njegova slika lepa le, če bo narejena na določen način, v resnici pa je najvažnejše, da je risba njegova in rezultat njegove domišljije.

Neprecenljive priložnosti raziskovanja in izražanja z risanjem naj bi bile omogočene vsakemu otroku. Vsak otrok naj bi imel na voljo škatlo umetniškega materiala, ki bo omogočala, da njegova domišljija potuje daleč kot le lahko. Najbolje je, da umetnik sam odloča, kakšna bo mojstrovina. Prosto ustvarjanje v umetnosti vodi k ustvarjalnemu izražanju tudi na drugih področjih življenja.

 

ODRASLI IN POBARVANKE

Medtem ko barvanje otrokom ni nujno všeč, pa je barvanje vse bolj popularno med odraslimi. Zaradi tega lahko danes na tržišču najdete tudi veliko pobarvank za odrasle. Odrasli imajo barvanje radi predvsem zaradi njegovega sproščujočega učinka in sama ne poznam bolj sproščujoče dejavnosti kot je barvanje! Deluje protistresno, saj ko se osredotočimo na določeno aktivnost, se istočasno ne osredotočamo na skrbi. Na dan se prikaže naša domišljija in odnese nas lahko nazaj v otroštvo in takratno brezskrbnost.

Ste v svojem otroštvu radi segali po barvicah? Ste radi barvali ali risali svoje mojstrovine? Kadarkoli lahko ponovno vzamete v roke barvice in se začasno osvobodite dnevnih pritiskov. Čeprav barvanje ne bo odstranilo vaših težav ali skrbi, vas bo popeljalo v mir in uživanje. Izberete si lahko še nežno glasbo za spremljavo in si uredite miren prostor za vaše ustvarjanje.

Na internetu lahko najdete veliko pobarvank za odrasle, tako da lahko gotovo najdete sliko, ki vam ustreza. Pobarvanke so lahko narisane v različnih stopnjah zahtevnosti. Nekatere so enostavne, druge imajo večje podrobnosti ali so bolj realistične. Izberite takšno, ki vam najbolj ustreza, lahko so to pokrajine, živali, mandale, rastline… Lahko preskusite različne stile in različne barve.

Naročite si lahko tudi pravo pobarvanko za odrasle. Večina novejših pobarvank za odrasle je narejena tako, da so slike na eni strani, na drugi strani pa je prazna stran, kar omogoča, da lahko pobarvano sliko vzamete iz pobarvanke in jo postavite na vidno mesto ali si jo date v okvir.

Čeprav pri barvanju ni takšne ustvarjalnosti kot pri samostojnem risanju, lahko za ustvarjanje štejemo tudi kombiniranje barv. Kakšne barve bomo izbrali, je velikokrat povezano s tem, kako se počutimo. Sama vedno uporabljam navadne barvice, seveda pa lahko preskusite tudi druge barve. Barvanje je tudi zelo poceni hobi, saj vam zaradi njega ni potrebno nikamor od doma in z njim se lahko zabavate vsak dan. Ko bo vaš otrok naslednjič kaj risal ali barval, se mu lepo pridružite in še sami kaj pobarvajte ali narišite.

 

Za ta mesec sem izdelala bolj kreativno otroško pobarvanko, kjer otrok tudi sam nekaj nariše in jo najdete tukaj. Za odrasle pa sem izdelala pobarvanko z več podrobnostmi in jo najdete tukaj.

 

Pobarvanke, ki jih imam sama doma in nad katerimi sem navdušena zaradi čudovitih ilustracij, so naslednje:

POBARVANKA CREATIVE CATS

CREATIVE CATS

Pobarvanka za ljubitelje mačk vsebuje 30 slik, kjer so muce zelo izvirno kombinirane z najrazličnejšimi motivi.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POBARVANKA ANGELS

 ANGELS

Pobarvanka je zbirka 30 slik angelov v različnih pozah in v idiličnih pokrajinah.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POBARVANKA GODDESSES

 GODDESSES

 V pobarvanki so predstavljene boginje starodavnih kultur v novodobni podobi na 30 slikah (znane grške, rimske, keltske, egipčanske boginje, boginje Inkov in Majev ter druge). Dodani so kratki opisi boginj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POBARVANKA ENCHANTED FOREST

 ENCHANTED FOREST

Pot skozi začarani gozd nas pelje mimo različnih predmetov in živali do gradu. V gozdu je skritih 9 simbolov, ki jih moramo poiskati, da lahko na koncu odpremo vrata gradu in ugotovimo, kaj je v njem.  

 

 

 

 

 

 

 

POBARVANKA CAT LOVERS

 CAT LOVERS' COLORING BOOK

V pobarvanki so predstavljene različne pasme mačk v 30 realističnih ilustracijah z dodanim kratkim opisom (siamska, perzijska, burmanska, egipčanska, britanska, norveška gozdna mačka, Maine Coon in druge).

 

 

 

 

 

 

 

 

©2015 Blansh – Blanka Volavšek Šimonovič


Arhiv novic


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane