Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

VIZUALIZACIJE ZA OTROKE – NASVETI GLEDE TEGA, KAKO JIH IZVAJAMOvizualizacije za otroke

Vodene vizualizacije so vrsta meditacije, kjer se pozornost na začetku prenese v telo - na dihanje in na sproščanje telesa, da se otrok umiri in sprosti. Nadaljnji potek vizualizacije je lahko v celoti odvisen od vaše lastne domišljije. Otroci vizualizacijam ponavadi zlahka sledijo, saj so po naravi polni domišljije. V njih se osredotočamo na vesele izkušnje, kar omogoča, da se prijetno počutijo. Ko se sprostijo znotraj določene zgodbe v vizualizaciji, jim to pomaga pri soočanju s stresom, s strahovi, z bolečino in drugimi težjimi čustvi ali situacijami. Vizualizacije so koristne za oblikovanje pozitivne samopodobe, za večjo kreativnost, izboljšanje imunskega sistema in tudi pri kroničnih težavah. Otroci so vedno tisti, ki poslušajo in kot starši lahko oblikujemo besedilo skladno z njihovimi posebnimi potrebami, npr. če imajo strahove, težave s spanjem, s šolo, z boleznijo... Če otrokom vizualizacije niso všeč, lahko premislimo, če ni to zaradi načina, kako mu jih predajamo, zaradi vsebine, zaradi našega glasu in našega nemira, če smo mogoče prehitri ali ne uporabljamo dovolj domišljije.

Na portalu Kaliria imam objavljenih več vizualizacij za različne namene. Vizualizacije lahko berete, jih posnamete, si jih izmislite sami in jih prosto pripovedujete. Otrokom bo všeč, če bodo v njih srečali ljubljene osebe, če bodo potovali v svoje najljubše kraje ali če se bodo srečali tudi s svojimi priljubljenimi junaki iz risank, filmov ali knjig. Vse vizualizacije na portalu Kaliria lahko služijo kot osnova za oblikovanje vaših lastnih vizualizacij na osnovi otrokovih zanimanj in potreb.

Nekaj nasvetov glede tega, kako vizualizacije izvajamo:

1. Vizualizacije izvajamo v mirnem okolju, kjer nas ne more nihče zmotiti - stran od televizije in računalnika.

2. V ozdaju lahko imamo tiho, sproščujočo glasbo. Vsakič lahko uporabimo isto glasbo, ki bo že sama po sebi sporočala, da je čas za sprostitev.

3. Vizualizacije izvajamo vedno na istem mestu, ki ga lahko za to lepo uredimo, npr. imamo tam mehke blazine, kakšno plišasto žival, simbole ljubezni, miru in podobno.

4. Začnemo vedno z vajo sproščanja, da se otroci dobro počutijo. Temu je posvečeno globoko dihanje in sproščanje delov telesa.

5. Pomembno je, da smo sami sproščeni, saj bodo otroci takoj začutili, kdaj bomo nemirni. Če je potrebno, sami izvedemo določene dihalne in sprostitvene vaje, ki na nas učinkovito delujejo.

6. V besedilo vizualizacije se sami popolnoma vživimo. To nam omogoči, da točno vemo, kdaj moramo vmes narediti presledek za občutenje in kako dolgo naj ta presledek traja.

7. Pomembno je, da pri vodenju sami uživamo in ne mislimo, da je to nekaj, kar 'moramo' narediti.

8. V vizualizaciji ne govorimo ne pretiho in ne preglasno.

9. Med vizualizacijo očutimo, kako ji sledi otrok. Vmes ga lahko vprašamo, kako se počuti. Glede na njegove zaznave lahko besedilo spremenimo.

10. Če vizualizacijo posnamemo, je dobro, da posneto najprej sami preskusimo.

11. Vizualizacije lahko izvajamo večkrat tedensko, v primeru določenih težav ali bolezni tudi vsak dan.

Vizualizacije na portalu Kaliria lahko najdete tukaj. Če vam pripovedovanje zgodbic vizualizacij ne gre preveč dobro in če rezultat ne bo ravno takšen, kot ste si ga zamislili, pa obrnite vse na smeh in se z otrokom vsaj lepo nasmejte.

©2015 Blansh – Blanka Volavšek Šimonovič


Arhiv novic


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane