Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

6 NAČINOV, KAKO OTROCI ŽIVIJO V SEDANJOSTI IN KAKO LAHKO TUDI MI PRISOTNOST V SEDANJOSTI

Najenostavnejši način, da živimo v sedanjem trenutku je, da smo kot otroci.

Vince Gowmon je tako lepo zapisal svoje misli o tem, kako otroci živijo v sedanjosti in kako lahko živimo tudi mi, da sem njegov članek skoraj v celoti prevedla. Prijetno branje! :)

Vince Gowmon:

Otroci so tako čudoviti učitelji. Če se želimo spomniti sebe in za kaj v življenju gre, moramo samo nekaj minut opazovati otroka. Ne bo trajalo dolgo, preden bomo lahko občudovali radost, preprostost in prisotnost, ki jo otrok izraža, in mogoče se bomo celo vprašali: »Kako sem lahko bolj kot on?«

Naše naravno stanje je naša sposobnost uživanja v enostavnih trenutkih življenja. Otroci v svoji nedolžnosti in čistosti so mogočna ogledala, ki nam kažejo, kaj je naravno znotraj nas in s čim hrepenimo, da bi se povezali – s prisotnostjo, ki nas ni nikoli zapustila. Pomagajo nam sprostiti poznano iskro iz notranjosti, ki pravi: »To je to, kdo sem in kdo sem vedno bil globoko v sebi.«

Prisotnost v sedanjosti je naše naravno stanje. V resnici je težje živeti izven sedanjega trenutka kot v njem, toda v času našega življenja smo se naučili pozabiti na svojega duha, živimo v svojih glavah in odrezani od sedanjosti. Naše vsakodnevno stanje je postala obsedenost s preteklostjo in prihodnostjo. Postalo je naša navada, čeprav gre v osnovi za nenaravno stanje. Pozabili smo, da sedanji trenutek sploh obstaja.

Otroci so najčistejši odsev bistva življenja v vsej svoji lepoti. Odsevajo resnico na enak način kot nam brezmadežni aspekti našega naravnega sveta dajejo namige o resničnosti življenja. Če otrokom dovolimo, da so v svoji avtentičnosti, nam bodo pokazali način - vodili nas bodo nazaj v naš dom k resnici tega, kdo smo. Moramo biti samo odprti in sprejemajoči, da se odpremo njihovemu svetu, namesto da ga oblikujemo po svoje. Ko se učimo biti prisotni v njihovem svetu, se učimo biti prisotni kot celota. S polnim srcem vstopimo v njihov svet, ko jim dovolimo, da so, kar so, jih opazujemo, poslušamo in ostanemo radovedni.

V sedanjem trenutku živi samo srce, ne um. Darilo, ki nam ga dajo otroci, je njihovo srce. Ko nam ponudijo svoje srce, povabijo naše srce, da se prikaže in se igra. Povabijo naš kreativni in radosten del, da pleše v sedanjem trenutku skupaj z njimi in celo življenje.

Tu je 6 načinov, kako otroci živijo v sedanjem trenutku in kako lahko tudi vi.

1. PRISOTNOST V TELESUSEDANJOST

Otroci niso izgubili svoje povezave s telesom, v katerem živi njihovo srce, ki se izraža skozi magijo kreativnega in izraznega gibanja. Medtem ko se otroci svobodno gibljejo, poskakujejo po pločniku, tečejo h gugalnicam, se upogibajo nazaj in neprestano prevračajo kozolce, smo odrasli postali togi/nefleksibilni. Nekoč smo bili kot oni, prisotni v telesu in zaupali smo svojim sposobnostim. Ni nas bilo strah plesati, pasti, se valjati v blatu, toda sedaj nas je. Naši strahovi in naša potreba po tem, da bi bili inteligentni in racionalni, da bi načrtovali svoje življenje in bili akademski, so nas postopoma premaknili stran od naših src in telesa v naš um in v glavo. Ne premikamo se več sem in tja po pločniku, ampak se raje premikamo kot puščica, naravnost naprej k svoji naslednji destinaciji, medtem ko že načrtujemo naslednjo. Um ne živi v sedanjem trenutku, ampak v njem živita le telo in srce. Bolj kot angažiramo svoje telo in ga osvobodimo, bolj bomo napolnili svoja srca, naše srce bo napolnilo naše telo in živeli bomo v neskončnih čudežih sedanjega trenutka.

2. VSE JE NOVO

Otroci živijo v sedanjosti, kjer je vse sveže in novo. Nimajo predhodnih predstav glede tega, kakšne naj bi bile stvari. Besede 'moral bi', 'ne bi smel' pri njih ne obstajajo. Nimajo etiket kot mi odrasli ali vsaj niso vezani na njih. S predmeti, ki jih opazujejo, nimajo povezanih toliko zgodb kot mi, na njih nimajo vezanega toliko spomina kot odrasli. Spomini so zgodbe, ki so shranjene v našem umu: zgodbe, ki so srečne, strašljive, žalostne itd. Ko gledamo na nek predmet ali vidimo določene situacije, to sproži naše misli, ki potem sprožijo naša čustva, ki potem sprožijo zgodbe ali spomine. Ti spomini in čustva nas potem vodijo k novim mislim in čustvom in naslednje, kar vemo, je, da smo izgubljeni v preteklosti in komaj še opazimo lepoto sončnega zahoda pred sabo. Preveč smo zaposleni z razmišljanjem, kako bi si želeli, da bi naš bivši partner užival v divjih barvah sončnega zahoda tako kot smo mi. Medtem je naš otrok poleg nas v globokem spoštovanju in opazuje sončni zahod brez zgodbe ali etikete, ki bi ga motila. Vse zaznava s svežino, tako da je vsak trenutek nov začetek.

3. OSREDOTOČENOST NA PROCES

Otroci živijo v procesu ustvarjanja, medtem ko so starši bolj osredotočeni na rezultat svoje kreacije. To odrasle ne odreže samo od uživanja v procesu, ampak jih odreže tudi od neskončne ustvarjalnosti, ki živi v njihovem srcu. Njihov začaran vzorec, da živijo od točke A, do B in do C, jim preprečuje, da bi uporabljali moč sedanjosti (se potopili v A) in zaradi tega jim vlada njihov neskončen seznam, kaj je potrebno narediti. Otrok ne zanima, kaj je potrebno narediti, zanima jih samo, da so – ne seznam, ki je ustvarjen v umu, ampak raje nenehen in spontan izraz srca. Fluidno stanje bivanja v sedanjosti jim dovoljuje, da se od trenutka do trenutka premikajo tako, da izhajajo iz kreativnega srca. Trenutki se prepletajo drug v drugega in otroci se premikajo od ene poteze s čopičem do druge v nenehni lahkotnosti in uživanju. Nič jih ne odvrne vse do takrat, ko nekaj drugega pritegne njihovo pozornost in je to potem naslednja naloga. Do nje jih vodi sedanji trenutek.

4. SANJE IN DOMIŠLJIJAPRISOTNOST V SEDANJOSTI

Otroci imajo veliko zaupanje v moč svojih sanj in domišljije. Ne sprašujejo se na enak način kot mi odrasli. Zaupajo sanjam in domišljiji ter dovolijo, da jih le-te obvestijo o tem, kaj je resnično, za kaj v življenju gre in kakšen je njihov prostor v svetu. V srcu deklice je popolnoma smiselno biti pravljična princesa in tega od nje ne želimo vzeti. Sanje in domišljija so inspiracije srca. To je način duše, da ponudi večjo sliko resničnosti – takšno, ki presega meje uma in konvencionalnega življenja. Odvzamete lahko sanje in na njihovo mesto položite resničnost, ki na noben način ne odseva otrokovega duha. Večkrat kot to storite, bolj bo otrok živel odrezan od svojega srca in sedanjosti. Zrasel bo z razmišljanjem 'moral bi', 'ne bi smel', kar ga bo ohranjalo v glavi in stran od vodstva šepeta duše, od koder prihaja navdih za sanje in domišljijo.

5. NARAVNI IN SVOBODNI

Otroci se ne bojijo pokazati svojih čustev. Ko se čustva pojavijo, jih spustijo navzven. Glasno kričijo, se neustrašno smejijo, jočejo reke polne solz, ki polzijo z njihovih lic. Kar se pojavi znotraj njih, lahko takoj vidite in slišite. Nobene zmote ni glede tega, kako se otrok počuti. Poleg tega je otrok v trenutku, ko izrazi eno čustvo, že v drugem. Lahko je srečen, žalosten in jezen v razmaku 40 sekund. In potem je nenadoma vse pozabljeno in že se lepo igra s svojo igračo. Kakšno učenje za vse nas, kako pogumno živeti s svojimi čustvi – kako živeti v fluidnem stanju, v katerem je čustvo svobodno in takoj izraženo, sproščeno kot energija v gibanju. Ko otroka učimo, da ni varno čutiti in izražati določenih čustev, se zavestno ali nezavedno odloči, da bo blokiral tok energije povezan s temi čustvi. Tako energija postane zataknjena. To je rojstvo bolezni in smrt svobode čaščenja polnosti bivanja tukaj in zdaj.

6. NAVDUŠENJE

Mladi otroci še niso izgubili svojega navdušenja nad življenjem. Majhen otrok stoji na robu širnega oceana in ga gleda v čudenju in globokem spoštovanju. Minilo bo veliko časa in še vedno ga bo gledal in se komaj premaknil. Otrok ne pozna imena oceana, ne ve, kaj je v njem, toda veseli se barv, ptic, ki letijo nad njim in bleščečih se žarkov sončne svetlobe, ki plešejo na valovih. Takšno navdušenje nad tem, kaj vsebuje sedanji trenutek, nam je vsem na razpolago. Lahko ga izkusimo v vsakem delu, kot je pripravljanje obroka ali čiščenje kopalnice, če si samo dovolimo izkušati življenje iz sedanjosti, če samo globoko vdihnemo in spustimo dnevni program svojega vedno skakajočega uma – če vključimo svoja čutila, sprejmemo občutek vetra na naši koži, žareče barve, barvne tkanine, zvoke in občutke, ki se pojavljajo v našem telesu. Lahko smo prisotni v sedanjosti, če si samo dovolimo, da se ustavimo in ponovno občudujemo lepoto ter obilje življenja, enako kot smo to počeli kot otroci. Samo tako bomo v povezavi z bistvom življenja in s sabo - z bistvom, ki se lahko izraža samo v sedanjem trenutku.

prevod: Blanka Volavšek Šimonovič

Ostale članke povezane z otroki najdete tukaj.

 

 


Arhiv novic


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane