Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

SPROSTITEV IN MEDITACIJA MEDITACIJA

Tako kot odrasli tudi otroci ne glede na starost potrebujejo sprostitev in mir. Za otroke naj bi bilo doseganje umirjenosti nekaj naravnega, vendar tudi oni zaradi preobremenjenosti in hitrega tempa življenja občutijo stres, nemir, razdražljivost, motnje koncentracije, spanja in podobno. Koristi sproščanja se pokažejo na telesni, mentalni in čustveni ravni in so vidne že po krajšem času izvajanja.

Sprostitev pomaga otrokom premagovati stres, strahove, jim omogoča boljši stik s samim sabo, da lahko svoja čustva občutijo, doživijo in bolj konstruktivno izražajo. Sprostitev spodbuja kreativno izražanje in omogoča, da otroci bolje spijo, so manj nemirni, se bolje koncentrirajo, najdejo ravnotežje v sebi in si naberejo novih moči. Sprostitev pospešuje pozitivno mišljenje, izboljšuje spomin, razvija samozavest in zaupanje ter izboljšuje splošno čustveno zdravje.

Obstaja več vrst tehnik sproščanja, kot so dihalne vaje, joga, vizualizacija, poslušanje glasbe, uporaba afirmacij, meditacija, masaža, ples... Mnogi načini sproščanja lahko otroku pomagajo, da prisluhne svojim notranjim občutkom in modrosti znotraj sebe. Eden izmed načinov sproščanja je meditacija, ki mu jo lahko predstavite, da lahko takrat, kadar ima preveč domače naloge, kadar se s kom prepira ali je drugače pod stresom, najde miren prostor v sebi ter sprosti svoje telo.

Nekaj načinov za sproščanje in meditacijo:

-Doma lahko organiziramo prostor tišine, kjer se otrok lahko mirno usede ali leži, stran od zvokov in zahtev sveta, ki bi lahko odvrnili njegovo pozornost. Poskrbimo, da se bo v tem kotičku dobro počutil, lahko ga odišavimo, prinesemo mehke odeje, poskrbimo za sproščujočo glasbo. Otrok bo vedel, da se lahko v ta kotiček vedno umakne, ko je vznemirjen ali zaskrbljen in tam razmišlja o stvareh, ki ga obremenjujejo. Takšen kotiček lahko postane dostop do njegove notranje tišine, lahko ga nauči poslušanja njegove notranje modrosti.

-Organiziramo lahko 5-10 minutne odmore, v katerih se otrok lahko umiri in napolni z energijo. Sede ali leže naj na tla ali na mehke blazine in zapre oči. Predvajamo mu sprostitveno glasbo in nekaj časa naj ostane popolnoma miren. Ta čas z vajo podaljšujemo, da se navadi biti pri miru dalj časa, da se globoko notranje umiri in sprosti napetosti. Pri takšni sprostitvi lahko uporablja afirmacije, kot so: »Počutim se umirjeno«, jih 10 krat ponovi in pri tem opazuje svoje počutje.

-Z otrokom lahko vadimo počasno in globoko dihanje. Globoko naj vdihne in izdihne ter tako ponovi globoke vdihe in izdihe 10x ali večkrat. Pravilno, počasno dihanje zelo pripomore k stanju globoke sproščenosti, srčni utrip se upočasni in telo zajame občutek miru.

Primer sedeče meditacije:

Sedimo s prekrižanimi nogami in z zravnanim hrbtom. Roki počivata v vašem naročju. Zapremo oči. Sproščeno enakomerno vdihujemo in izdihujemo. Štejemo svoje vdihe in izdihe, dokler ne preštejemo do 20 (ali po želji do druge številke). 1-vdih, 2-izdih, 3-vdih, 4-izdih... Za zaključek meditacije zadnjič vdihnemo in počasi izdihnemo, odpremo oči, vstanemo in se pretegnemo.

-Z otrokom si vizualiziramo določeno sproščujočo sliko. Čim dlje se koncentriramo na to sliko, bolj se počutimo umirjene in sproščene.

Primer ležeče meditacije:

Uležemo se na udobno, ravno podlogo in iztegnemo hrbet. Zapremo oči in dovolimo, da se naše telo sprosti. Enakomerno vdihujemo in izdihujemo. Štejemo: 1-vdih, 2-izdih, 3-vdih, 4-izdih... Nadaljujemo s štetjem. Ko tako sproščeno ležimo z zaprtimi očmi, si predstavljamo, kako se sprehajamo po gozdu na čudovit poletni dan. V mislih si predstavljamo, da se v gozdu zaustavimo in se razgledamo naokoli. Pogledamo vrhove dreves, ki se nalahno premikajo v svojem običajnem ritmu sem in tja, tako kot mi enakomerno vdihujemo in izdihujemo. Uživamo v sproščenosti telesa ter si predstavljamo, kako veter premika vrhove dreves sem in tja. Počutimo se osredotočene znotraj svojega počivajočega telesa. Čez nekaj časa se vrnemo nazaj v svojo vsakdanjost tako, da globoko vdihnemo, odpremo oči, pretegnemo roke in noge in se dvignemo v sed.

-Vzememo si lahko čas za sprehod v naravo, ki nas bo napolnil z občutkom miru. Dolg sprehod pomaga, da naše telo prejme več energije in po sprehodu se počutimo osvežene.

Primer meditacije med hojo, ki spodbudi energetsko telo (enakomerno dihanje) in koordinira um in telo (nasprotno premikanje rok in nog):

Hodimo in počasi premikamo roki naprej in nazaj. Ko stopi naprej leva noga, gre naprej desna roka in obratno: ko stopi naprej desna noga, gre naprej leva roka. Medtem ko hodimo, se skoncentriramo na enakomerne vdihe in izdihe. To je vaja, ki pomaga krepiti koncentracijo na določeno dejavnost. Za zaključek meditacije 2x pretegnemo roke nad glavo in navzdol.

 

Sorodne vsebine:

Vizualizacije za otroke

Nasveti za izvajanje vizualizacij z otroki

Lepe misli o tišini

Lepe misli o... - misli razvrščene po tematiki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane