Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

SPODBUJANJE DOMIŠLJIJE IN KREATIVNOSTI KREATIVNOST

Domišljija pomeni človekovo zmožnost dojemanja s podobami, simboli, sposobnost za inovativno razmišljanje in kreativno izražanje. Povezana je z vstopom v notranjo resničnost, v neomejeno področje, ki ni definirano s strani naših čutil ali razuma, in obsega raziskovanje tega področja ter črpanje iz njegovega neomejenega vira.

Mladi otroci že po naravi doživljajo življenje kot čudežno. Njihova domišljija je brezmejna. Če jo hvalimo in spodbujamo, jih bo spremljala tudi kasneje v življenju in kot odrasli ne bodo imeli potrebe, da bi zunaj njih samih iskali nekaj, kar bi jih osrečilo. Ljudje z domišljijo zelo svobodno razmišljajo in to vpliva na njihovo ljubezen do učenja in spoznavanje novega. Takšni odrasli so ustvarjalni iskalci priložnosti, ki znajo kreativno reševati probleme.

Vsak dan lahko vstopimo v čudežni svet svojih otrok in se pridružimo njihovemu navdušenju nad različnimi stvarmi, tudi nad malenkostmi, kakršnim ponavadi ne posvečamo pozornosti. Z otroki lahko poskusimo različne stvari in kmalu lahko vidimo, kaj jih najbolj razveseli. Vedno lahko uporabimo tudi svojo domišljijo in ostanemo odprti za nepričakovan navdih. Če nimamo veliko idej, se lahko začnemo učiti jezika domišljije tako, da smo bolj pozorni na podobe, ki se spontano pojavljajo skupaj z našimi občutki in mislimi, vzamemo si čas, da kaj narišemo ali napišemo, brez da bi prej načrtovali končni rezultat, zjutraj se poskušamo spomniti svojih sanj, opazujemo lahko umetniško ustvarjanje drugih...

Načini za spodbujanje kreativnosti:

- Doma zagotovimo okolje, ki spodbuja otrokovo raziskovanje in mu omogoča, da se lahko igra brez prekinitve. Otroku dopustimo, da uporablja svojo domišljijo, raje kot pa da vse sami organiziramo. Umaknemo se na stran in dovolimo, da otrok vodi igro.

- Vsakodnevno poslušamo, opazujemo in si zapomnemo, kaj se zdi otroku najbolj zanimivo. Nato zagotovimo materiale, s katerimi bo lahko razvijal te interese ter opustimo pričakovanja glede končnega rezultata. Raje kot da kupujemo plastične igrače, kupimo lesene kocke, preproste umetniške materiale, glasbene instrumente...

- Sprejmemo nenavadne ideje otroka, opustimo presojanje in ostanemo odprti za njegove ideje. Preskusimo njegove nore predloge. Uporabljamo način kreativnega reševanja problemov, kjer lahko otrok izrazi svoje predloge.

- Z otrokom se igramo razne domišljijske igrice. Otrok se lahko na primer vživi v vlogo različnih živali, gusarjev, superjunakov ipd. Na razpolago mu damo različne rekvizite, ki bodo spodbujali njegovo domišljijo in to, da bo sledil svojemu lastnemu scenariju. Začnemo lahko na primer tudi zgodbo z nadaljevanjem. Zapišemo začetni stavek in pustimo, da vsak doda, kar želi. Lahko se igramo »Kaj če« igro – otrok npr. pove, kaj bi delal, če bi dobil 2 dneva, da bi lahko delal vse, kar bi si želel... Otroku pripovedujemo izmišljene zgodbice in ga spodbujamo, da nam tudi sam pove svojo izmišljeno zgodbo.

- Izmislimo si namišljene prijatelje – otrok lahko preskusi različne osebe in izraža njihove občutke. Na takšen način se bo tudi svojih občutkov bolje zavedal in jih prepoznal pri drugih ljudeh. Prav tako bo razvil spoznanje o vzroku in posledicah različnih dejanj, ko si bo ob igri predstavljal, kako bi se ob različnih situacijah obnašali izmišljeni liki.

- Beremo veliko zgodbic, pravljic, mitov. Zelo uporabne so slikanice, kjer besedila ni potrebno prebrati, ampak si lahko na osnovi slik otrok sam izmisli zgodbo. Lahko mu povemo ali preberemo polovico zgodbe, nadaljevanje pa si izmisli sam.

- Spodbujamo kreativno delo, kjer otrok lahko izraža svoja čustva in misli, ki se jih ne da izraziti z besedami. Otroka navdušimo za likovno ustvarjanje - za risanje, barvanje, uporabljanje plastelina ali gline, lepljenje papirja, barvanje kamenčkov... Ko eksperimentira z različnimi materiali in z različnimi barvami, njegovo delo pohvalimo in se mu pri risanju pridružimo. Vzememo lahko barvice ali voščenke in si napolnimo torbo za piknik s praznimi listi papirja, z barvicami in hrano. Poiščemo mesto v naravi, kjer se pridružimo otroku pri risanju tega, kar vidimo. Skupaj kaj zdravega pojemo in ustvarjamo.

- Otroka lahko obkrožimo z glasbo, pojemo in plešemo z njim ter igramo na doma narejene instrumente, kot so bobni ali različne ropotulje. Nastavimo lahko glasbo, namestimo na tla veliko papirja in prosimo otroka, naj nariše glasbo. Spodbujamo ga, da se osredotoči na premikanje čopiča in mešanje barv, ne na končno sliko. Celo najmanjši otroci lahko sami sestavijo glasbo, zato lahko prosimo otroka, da naj si izmisli svojo pesem. Vzememo lahko star radio in spodbujamo otroka, da bo imel svoje radijske oddaje, kjer bo lahko imel intervjuje s slavnimi osebami, sorodniki...

- Vsak dan si lahko izmislimo nekaj novega. Poskusimo lahko nov sadež iz trgovine ali poslušamo drugo radijsko postajo. Peljemo se lahko po drugi poti iz šole in jemo večerjo kje drugje kot v kuhinji, jemo zajtrk za večerjo, imamo piknik zunaj, smo zunaj, ko se približuje nevihta, opazujemo naravo, pogledamo pikapolonico, ki leti po zraku, preštejmo njene pike in si izmislimo pesem o tem, kam gre. Na krožnik z zajtrkom položimo rožo. Če nimamo prave, jo lahko naredimo iz papirnate brisače ali narišemo na prtič. Ugasnemo TV in postavimo oder za predstave otroka... Otroci imajo zelo radi skrivne prostore – skupaj lahko izdelamo šotore, hiše na drevesu, snežne trdnjave... Odišavimo prostor ali potrosimo dišavo med rjuhe... Lahko imamo beležko in si zapisujemo, kakšne nove izkušnje bomo imeli.

- Izkoristimo vožnjo z avtom. Če stojimo v prometu ali smo na daljši vožnji, opazujemo avtomobile, ki gredo mimo, in si enega izberemo, da o njem povemo izmišljeno zgodbo. »Ta avto gre v ....Otroka zadaj sta srečna, ker jima ni treba v šolo, ker ju dedek in babica peljeta v muzej. Tam bo....« Zavijemo majhna darilca, ki naj jih otrok odpre v naprej določenem času vožnje, npr. po 20 km, ob določeni uri, ko prehitimo tovornjak, ki prevaža avtomobile in podobno.

Poskrbimo za to, da otrok ne bo imel svojega urnika preveč natrpanega in vnaprej časovno točno določenega. Obstaja naj tudi čas brez jasno določene dejavnosti, da se lahko otrok igra s starši ali da je sam s sabo. Ko na videz ne počne ničesar, lahko ponotranji, kar se je naučil v preteklosti in najde prostor za ustvarjalnost. Pozorni moramo biti na to, da se otrok lahko izrazi sam, ne nujno v dejavnosti, ki mu jo načrtujemo. Večkrat lahko otroka vprašamo, kaj bi rad počel in koliko časa bi želel ohraniti zase, da se bomo tako bolj zavedali njegovih potreb.

 

Sorodne vsebine:

Lepe misli o domišljiji

Lepe misli o kreativnosti

Lepe misli o... - misli razvrščene po tematiki

Aktivnosti za otroke


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane