Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

POGOVOR POGOVOR

Z otroki se lahko dnevno pogovarjamo o vsem, kaj smo delali, kaj smo opazili in kaj smo se naučili. V pogovorih se lahko vedno usmerimo na lepoto, na spoštovanje do sveta in na tisto, za kar smo hvaležni.

Če želimo, lahko organiziramo poseben čas v tednu ali mesecu, ki je namenjen pogovoru o vrednotah in drugih pomembnih zadevah, zraven pa vključimo igro in to, kar otroke najbolj zanima. Doslednost pri izvajanju takšnega srečanja pripomore, da otroci dogodek vnaprej pričakujejo in se ga veselijo. Ustvarimo lahko okolje, ki pritegne otrokovo pozornost. Prižgemo lahko dišeče sveče, sedimo na tleh z veliko blazinami in predvajamo glasbo. Izmislimo si lahko družinsko ime za ta določen čas – otroci se bodo počutili pomembni in motivirani, če jih bomo povabili, da sami pomagajo pri izbiri njegovega imena, npr. družinska pustolovščina, čas za dušo... Ustvarimo lahko okolje navdušenja, zabave in skupnega učenja za celo družino. Prav tako lahko ustvarimo varno okolje za izražanje različnih mnenj in vprašanj ter spodbujamo sodelovanje in spoštovanje do drugih. Živimo v svetu polnem različnih tradicij, kjer se otroci učijo o različnih kulturah od drugih otrok, medijev, skupnosti in šole. Možno je, da ne razumejo vsega, kar vidijo ali slišijo in ustvarimo lahko okolje, kjer bodo lahko predelali svoje težave in lažje razumeli svoje lekcije ter vse, kar bodo odkrili ali o čemer se bodo spraševali.

Organiziranje časa za pogovor z otroki zahteva nekaj truda, vendar zelo pozitivno vpliva na otroka, da razvija komunikacijo, pozitivno mnenje o sebi, ljubezen in v družini se razvijajo zdravi in spoštljivi medsebojni odnosi. Skupaj lahko beremo navdihujočo in poučno literaturo, zgodbe različnih verskih tradicij. Otroka lahko spodbujamo, da postavlja vprašanja glede prebranega. Pojasnimo lahko, da ne vemo odgovorov na vsa vprašanja in povemo, o čem se sami sprašujemo ter podelimo svoje osebne izkušnje. Uporabimo lahko različna orodja, da najdemo odgovore na določena vprašanja, npr. uporabimo internet in knjige ter skupaj iščemo odgovore. Vključimo lahko še raziskovanje zgodovine, zemljepisa ali karkoli o drugih kulturah, kar otroke zanima. Poleg tega se posvetimo še igri in skupaj ustvarjamo.

 

Sorodne vsebine:

Lepe misli o pogovoru

Lepe misli o... - misli razvrščene po tematiki


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane