Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

STIK Z NARAVO NARAVA

Če smo ljubitelji narave, si želimo v njej preživeti čim več časa. Razlogi za to so lahko različni. Lahko nas očarata njen mir in tišina, uživamo lahko v naravnih barvah, ob katerih se spočijejo naše oči in um, v naravi se lahko napolnimo z energijo in pozabimo na skrbi, če imamo srečo, lahko srečamo njene živalske prebivalce, spoznamo lahko vrsto zdravilnih rastilin in mogoče lahko zaznamo celo nekaj, kar obstaja za pojavno obliko. Četudi se v naravo zatečemo polni skrbi, težav, vprašanj ali razočaranj, se nas velikokrat dotakne na načine, ki v nas pustijo globoke sledi. Ob lepoti narave se težko upremo temu, da ne bi bili v sedanjosti.

Narava je idealen prostor za igro in preživljanje časa z otroki. Tudi otroci se v njej počutijo sproščeno, veselo in razigrano, saj njen ambient avtomatsko vpliva na vsakogar.

Kako lahko z otroki preživimo čim več časa v naravi? 

- Pogosto se lahko sprehajamo po gozdu in usmerimo otrokovo pozornost na lepoto in čudeže narave: na drevesa, rastline, na hribe, oblake, meglice, sončne žarke, sončni zahod, luno, drobne živali...

- Spodbujamo lahko na tišino osredotočen čas, v katerem lahko zaslišimo ptičje petje, veter, ki piha skozi drevesa... V tišini lahko otroci najlažje usmerijo svojo pozornost na naravo in so lahko presenečeni in navdušeni nad vsako živalco, ki jo zagledajo. V tišini lahko prakticiramo globoko dihanje...

- V naravi lahko beremo ali se igramo, ustvarjamo izdelke iz materialov, ki jih najdemo v naravi.

- Opozarjamo lahko otroke na spremembe v naravi ob spreminjanju letnih časov.

- Z otrokom lahko zasadimo vrt in spremljamo rast rastlin.

- Naredimo lahko kompost za naravne gospodinjske odpadke in razložimo njegov pomen.

- Ustvarimo lahko »odkril sem« igro, ki bo nagradila vsako novo odkritje otroka v naravi; nova odkritja so lahko npr. to, da opazi nenavadno oblikovano vejo drevesa, čebelji panj, kakšno žival... Otrok naj nariše risbo odkritja, mi pa jo obesimo na vidno mesto do naslednjega odkritja. Risbe shranjujemo in si jih večkrat skupaj ogledamo.

- Izmislimo si poseben obred, v katerem zasadimo drevo.

- Izmislimo si lahko svoje tradicije ali obrede proslavljanja narave v različnih letnih časih, kot so npr. jesenski družinski festival, zabava ob prvem zapadlem snegu, kurjenje kresa ob solsticiju, pomladni cvetlični dan...

- Ustvarimo lahko svoj lasten obred ob dnevu Zemlje 22.4. – z otrokom lahko npr. gremo na sprehod in poiščemo lep kraj v naravi, se ustavimo in napišemo pismo materi Zemlji z obljubo, da bomo skrbeli zanjo in ji pomagali.

 

Sorodne vsebine:

Lepe misli o naravi

Lepe misli o... - misli razvrščene po tematiki

 

 

 

 


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane