Na spletni strani blanshcreations.com uporabljamo piškotke za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
V REDU

Slide 1

meditacije za otroke

Predstavljene so različne meditacije, ki jih prilagodite strarosti in interesu vašega otroka.

MEDITACIJE:

1. MEDITACIJA ZA USMERJANJE POZORNOSTI (pdf)

Meditacija je namenjena temu, da se otrok bolj zaveda svojih občutkov in da se osredotoča določen čas samo na eno stvar.

2. MEDITACIJA S KAMNOM, KI ODNESE SKRBI/TEŽAVE (pdf)

Meditacija se uporabi takrat, kadar je otrok zaskrbljen.

3. MEDITACIJA ZA OBČUTENJE MIRU (pdf)

Otrok se v meditaciji napolni z mirom in se z njim dotakne okolice.

4. MEDITACIJA ZA OBČUTENJE LJUBEZNI (pdf)

Otrok v meditaciji občuti ljubezen, jo vdihuje in izdihuje.

5. MEDITACIJA ZA OBČUTENJE POVEZAVE Z OCEANOM (pdf)

Otrok v meditaciji stopi v vodo, jo občuti ter začuti povezanost z vsem oceanom.

6. MEDITACIJA ZA OBČUTENJE LJUBEZNI DO SEBE (pdf)

Otrok si pred ogledalom izgovori pozitivne stavke.

7. MEDITACIJA ZA OBČUTENJE POZITIVNEGA ČUSTVA (pdf)

Otrok si v meditaciji izbere poljubno počutje (mir, radost, ljubezen) in ga občuti znotraj sebe.

8. POŠLJI MAVRICO (pdf)

Otrok v meditaciji pošlje zdravilno mavrico določeni osebi, v določen prost ali v določeno situacijo.

9. MAVRIČNA ZAŠČITA (pdf)

Otrok v meditaciji okoli svojega telesa postavi mavrico, ki varuje pred vsemi slabimi mislimi in čustvi.

10. MEDITACIJA Z ZASPANIM OBLAKOM (pdf)

Meditacija se izvaja v času pred spanjem. Poljubno lahko vključite dodatne korake glede na specifične potrebe vašega otroka. Če se otrok npr. boji teme, dodajte korake, ki prinašajo zaščito. Tako si lahko npr. predstavlja, da je obdan z neprepustnim energijskim poljem, skozi katerega lahko vstopi le vaš glas. Po tem, ko že več tednov vadite to meditacijo, dodajte sprostitev večih delov telesa, npr. trebuha, glave, stopal. Če otrok po meditaciji še vedno ni zaspan, meditacijo ponavljajte od sproščanja delov telesa dalje.

 11. BRANILCI TELESA (pdf)

Poskusite to meditacijo, kadar otroku grozi virusna ali bakterijska infekcija. Medtem ko otrok sedi ali udobno leži, mu pomagajte, da se sprosti, prizemlji in počuti varno.

12. ZDRAVILNI TOK (pdf)

Meditacija je v pomoč takrat, ko ima otrok dejansko fizično težavo – ko ga boli trebuh, ko ima zvin gležnja, ko ga boli grlo... Če je možno, se skupaj z otrokom uležite, sprostite, prizemljite in poskrbite, da se bo otrok počutil varno. Meditacijo je še posebej dobro izvajati pred spanjem.

13. MEDITACIJA RADOSTI (pdf)

Radost potuje po telesu, ga napolni in se širi v okolico in v vesolje.

14. MAVRIČNA MEDITACIJA (pdf)

V meditaciji spreminjamo barve in jih občutimo, prav tako občutimo tudi njihove kvalitete. Naše mavrične barve se razširijo po celotnem vesolju in se nazadnje spremenijo v čisto belo svetlobo, ki potuje v naše srce.

Meditacija je primerna tako za odrasle kot tudi za otroke.

15. OBISK TEMPLJA (pdf)

Z vizualizacijo odpotuje otrok v svoj tempelj. To je prostor, ki ga lahko obišče kadarkoli želi.

16. MAGIČNA ŠKOLJKA (pdf)

Vsakdo si želi imeti koga, ki mu lahko zaupa in s katerim se lahko pogovori. Meditacija z magično školjko pomaga mlajšim otrokom, kadar so zaskrbljeni. Magična školjka ali magični kamen poskrbita tudi za lepe sanje.

17. HIŠICA NA DREVESU (pdf)

V meditaciji otrok najde miren prostor, kjer se lahko počuti varno. V njem lahko občuti mir po tem, ko je izkusil izzive in negativna čustva, kot so stres, skrb, pritisk in podobno. Vodite ga skozi vizualizacijo, da se pomiri.

18. UMIRI JEZNEGA ZMAJA (pdf)

V meditaciji je predstavljeno, kako otrok takrat, ko se počuti jeznega, poišče svojega jeznega zmaja in ga vpraša, kaj potrebuje, da se pomiri. Meditacija otroku pomaga, da se sooči z občutki lastne jeze in poskrbi za svoja čustva.

19. PREMAKNI TARČO (pdf)

Meditacija se uporabi po tem, ko se je otrok znašel v konfliktu.

20. MEDITACIJA OB POLNI LUNI (pdf)

S preprosto meditacijo boste otroku pomagali, da se umiri v prisotnosti polne lune.

21. MEDITACIJA S KAMNI (pdf)

Vsi smo lahko sveži, trdni, umirjeni in popolnoma svobodni. Meditacijo izvajate z otrokom enkrat, tako da vmes riše na papir. Naslednjič uporabite meditativne kartice, ki jih najdete pod naslednjo točko.

22. MEDITATIVNE KARTICE (pdf)

Besedilo je ločeno za dečke in deklice. Kartice lahko otroci uporabljajo kadarkoli, predvsem koristne pa so v trenutkih, ko potrebujejo eno izmed opisanih kvalitet: svežino, trdnost, umirjenost ali svobodo.

23. DOGODIVŠČINA NA MAGIČNI PREPROGI (pdf)

Z magično preprogo otrok poleti nad vodo, mimo hribov, med zvezde...

24. CVETLICA (pdf)

Otrok se spremeni v cvetlico, za katero je popolnoma poskrbljeno točno tam, kjer je.

25. VESEL ČOPIČ (pdf)

Otrok s čarobnim čopičem riše po zraku. Meditacijo lahko uporabite kadarkoli, predvsem če je otrokom dolgčas, če so vznemirjeni ali neprizemljeni.

26. POTOVANJE V NARAVO (pdf)

Otrok obišče polje polno čudovitih cvetlic, kjer je obdan s čudeži narave. Povzpne se na mavrico, od koder lahko opazuje cel svet in začuti, da je njegov del. Vizualizacijo lahko uporabite pred spanjem, da otroka umiri in sprosti.

27. MAGIČNI VRT IN ŽIVALSKI PRIJATELJ (pdf)

Otrok se s svojim živalskim prijateljem poda v vrt, kjer zasadi rastline ali kvalitete, kakršnih si želi. Vrt zraste in živalski prijatelj otroku pokaže rožo, ki ima zanj sporočilo in darilo.

28.  MAGIČNI VRT IN ZDRAVILNI VODNJAK (pdf)

Otrok v vizualizaciji obišče svoj vrt in se uleže v zdravilni vodnjak, kjer vse njegove bolečine izginejo. Besedilo priredite glede na to, ali ima otrok fizične ali čustvene težave.

29. POSEBEN PROSTOR (pdf)

Otrok v svoji domišljiji ustvari svoj lasten prostor, kamor se lahko odpravi, kadar se želi počutiti varno in močno.

30.  POSESAJ SVOJ DAN (pdf)

Vizualizacija je primerna za sprostitev pred spanjem. V njej otrok posesa svoje strahove in preveri, kje drugje v telesu se nahajajo napetosti, ki naj bi se sprostile.

*

Nasvete glede tega, kako izvajamo vizualizacije/meditacije za otroke, najdete tukaj.

Želite biti obveščeni o novih objavah na portalu Kaliria? Vpišite vaš e-mail in označite 'otroci in duhovnost' tukaj.

 

Koristi meditacije so številne.

Meditacija:

- omogoča, da se otroci umirijo in sprostijo, najdejo globok notranji mir in boljše spijo

- omogoča, da se otroci naučijo svojo pozornost prenesti navznoter

- omogoča otrokom, da se povežejo s svojim telesom in z dihanjem ter s svojo notranjo tišino

- omogoča, da lahko otroci odprejo svoje srce in v njem najdejo ljubeč občutek

- pospešuje razvoj otrokove lastne unikatne osebnosti

- omogoča, da se otroci začnejo zavedati, kdo so, kakšni so njihovi darovi, zanimanja in da zaobjamejo svoj multidimenzionalni jaz – meditacija veča pozitivno samopodobo – pozitiven odnos do samega sebe

- deluje proti stresu, agresivnosti, zaskrbljenosti, hiperaktivnosti, paničnim napadom

- uči otroke samozavedanja in jim pomaga bolje razumeti in procesirati njihova čustva in misli, kar vodi do boljšega odnosa z drugimi

- pomaga otrokom razviti notranjo disciplino in sposobnost, da pridobijo dostop do njihovega resničnega bistva in ustvarjalnosti, ljubezen do sebe, stabilnost

- omogoča, da se otroci se lažje koncentrirajo, si lažje zapomnijo stvari in dosegajo boljše šolske rezultate

- pomaga otrokom pri drugih dejavnostih, ki jih želijo izmojstriti

- omogoča večje zdravje uma in telesa, zmanjšan je riziko za morebitne zdravstvene težave

- omogoča, da se otroci lažje spopadajo z življenjskimi izzivi in imajo občutek središča v sebi

- omogoča, da otroci zrastejo v odrasle, ki spoštujejo druge, so skrbni, zaupajo v svoje sposobnosti, živijo z ljubeznijo do sebe in do drugih in so blagoslov za svet

Če hočete otroke učiti meditacije, morate najprej naučiti sebe. Dovolite otroku, da vas opazuje, kako meditirate ali kako se meditacije učite. Pri tem lahko mirno sedi z vami in sproščeno diha. Kot družina lahko vnesete čas za meditacijo kot sestavni del dneva (najprej nekaj dni na teden, postopoma več). Meditacija lahko postane način kvalitetnega preživljanja časa z otrokom, v katerem se bo gradilo zaupanje in se bo odpiral odnos med vami in otrokom. Sami boste videli, če je otrok pripravljen mirno sedeti. Ko se bo naučil pogledati navznoter, da bo razumel svoje misli in čustva, se bo hkrati tudi učil prevzemati odgovornost za svoje izkušnje. Pomagajte mu, da bo lahko videl svet skozi svoje oči in ga izkusil z lastnim srcem ter ga učite polno živeti svoje življenje.

Pred tiho meditacijo lahko uporabite tudi aktivne meditacije, ki vključujejo aktivnost, gibanje, prost izraz in veselo igro ter otroku omogočajo, da sprosti v telesu in umu nakopičen stres, da porabi energijo in se pripravi na globoko sprostitev v tišini.

Pogosto je najboljši čas učenja meditacije za majhne otroke pred spanjem. Otrok ne smete v nekaj siliti, če se meditaciji ali načinom sprostitve upirajo, počakajte, da bodo za to pripravljeni. Za začetek je pomembno, da ste z njimi nekaj časa mirno brez dodatnih misli, da se bodo samo navadili izkusiti tih in miren čas. Naj bodo udobno nameščeni, lahko jim pojete ali jim predstavite vizualizacije, v katerih potujejo v kraje, ki so jim znani (odletijo s postelje in nato letijo preko znanih pokrajin, vmes jih sprašujete, kaj občutijo, vidijo, kaj slišijo in kaj okusijo). Čim bolj podroben je vaš opis, močnejša bo izkušnja. Vizualizacija je lahko prava dogodivščina od začetka do konca. Začnite in zaključite meditacijo na enak način, da bo otrokom domača in bo lažje postala njihova vsakodnevna praksa.

Meditacija pred 8. letom starosti

Pred 8. letom meditacija praktično ni potrebna, bolj pomembno je, da meditirate starši in vnašate duhovne kvalitete v svoj dom, saj otroci absorbirajo energije okolja. Če starši vadite katerokoli obliko samorazvoja, živijo otroci v bolj zdravem, sproščenem in zavestnem okolju. Za otroke so v starosti do 8. leta primerne različne vaje sprostitve, npr. da otrok občuti večje sklope telesa (ne posameznih). Razvijajte njegovo zavedanje telesa tako, da naj ostane pri miru dokler ne preštejete do 10 in da nato po vaših navodilih upogne svoje komolce, izravna roke, premakne prste na nogah in podobno. Ko otrok razvije preprosto zavedanje telesa, ga lahko učite poslušanja zunanjih zvokov in vizualizirate izmišljene resničnosti. Berite veliko zgodb, ki spodbujajo domišljijo.

Meditacija od 8. leta do pubertete

V tem obdobju pri otroku skrbite za uravnovešen fizični in mentalni razvoj, kar mu bo omogočilo, da bo bolj pripravljen na izbruhe čustev, želja in pritiske v obdobju pubertete. Meditacija mu lahko pomaga v šoli, da lažje absorbira znanje, razvije sproščeno osredotočenost, dober spomin ter svoje individualne interese. Za to obdobje so primerne vaje, kot je npr. pozdrav soncu, izmenično dihanje skozi obe nosnici (otroka pomiri in uravnovesi), uporaba mantre ter različne vizualizacije.

Meditacija v puberteti

V tem obdobju so primerne vse klasične oblike meditacije, ki podpirajo otrokov razvoj in mu omogočajo, da je sproščen in se z lahkoto skoncentrira na določeno stvar. Primerno je sproščanje telesa po posameznih delih s prenosom zavedanja vedno globlje v dihanje in v svojo notranjost. Čudovite so vizualizacijske tehnike, tehnike za razvoj spomina in mentalne moči kot tudi dihalne meditacije, da so lahko sproščeni in sposobni sprejemanja. Med študijem naj si vzamejo redne produktivne in sproščujoče odmore.

 


 

portal KALIRIA

 

PORTAL KALIRIA

Želite biti obveščeni o novih objavah na portalu Kaliria? Vpišite vaš e-mail in označite 'otroci in duhovnost' tukaj.

 


 
©2014-2021 BLANSH CREATIONS Vse pravice pridržane